CHURCH LIFE
L I N K S
H O M E

 N E W S

mailto:protostefan@gmx.at


Нашата вяра - ела и виж  Екипът: "Двери на Православието"
Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний:
Благопожелавам на многобройните читатели на „Двери на Православието” да подражават на Христовите ученици в ревността по Божията правда, а на всички сътрудници и автори на сайта - да имат благодатни сили и дръзновение на попрището на църковната просвета.
Нека помним, че църковното дело успява само с общите усилия на всички членове на Христовото тяло, в което всеки е сложен на мястото си за всеобща полза.
По молитвите на светите братя Кирил и Методий нека Бог да благослови всяко добро усилие в полза на християнската просвета.
Честит празник на всички!
 

 Десислава Панайотова, гл. редактор на Официалния сайт на БПЦ-БП 

Редактор „Новини” г-жа презвитера Александра Карамихалева   info@bg-patriarshia.bg website.office@bg-patriarshia.bg

 

BASIC  NEWS

EUROPEAN  METROPOLY NEWS

BG  CHURCH  NEWS

NEWS 2012 Sv-Aleksandar-Nevski Patr MAKSIM 97 - OPELO- PANIHIDA

Избор на нов Български Патриарх
  Негово Светейшество Неофит
 Патриарх Български

 

Петдесетница

Продължение...

Митрополит Симеон: Епархийският събор 2011 завърши успешно


Продължение...
 

             
40 снимки от Националното литийно шествие   „Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца"
2010-09-14      Снимки: Полина Спирова и сем. Владикови
 

Сугуба радост в Пловдив                             

Приключи посещението на патриарх Вартоломей в Сливенска епархия (фоторепортаж)
38 години патриаршеско служение на Н. Св. Българския патриарх Максим (фоторепортаж)
His Holiness Bulgarian Patriarch MAKSIM serving as Patriarch since 4 July 1971 ! ...and still for many blessed years !!!

Н. Св. Патриарх Максим навършва днес 39 години начело на БПЦ   =>Снимки
Празнично богослужение за годишнината от интронизацията на патриарх Максим

=>  zu:  2007 - 02 - 07/08: DVERI/PRAVOSLAVIE: Национален събор на Православните сдружения: Варна
Митрополит Дометиан: Българската православна църква е заедно с народа си

Aussendung (deutsch)    "Важни решении":   2009 12 01  2009 07 29    писма от Българските църк. общини
Митр. Натанаил: 
Душата ни е смутена от явното нарушение на Устава на БПЦ
Българите в Европа   имат   нужда   от   образован  митрополит
Протокол от Cвещ. конференция на Западно и Средноевропейска епархия


 

Решение на Св. Синод на БПЦ:Константийския епископ Антоний нов викарий
на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

След като изслуша писмо, вх. №. 564/15.06.2010 г., на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, с молба за по-доброто благодатно и административно управление,
след възстановяването на мира и престижа в епархията да му бъде даден и назначен Константийският епископ Антоний, викарий на Пловдивския митрополит, за викарен епископ на Западно- и Средноевропейския митрополит,

Светият Синод РЕШИ:
Определя Константийския епископ Антоний, считано от 15.06.2010 г., за викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

1_108.jpg

 

 
нов протосингел
на Западно- и Средноевропейска епархия

След като разгледа писмо на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, с известие, че на основание чл. 97, ал. 1 от УБГТЦ, считано от 22 юни 2010 г., освобождава от длъжността "протосингел"
архимандрит Климент (Бобчев),

като от същата дата назначава
архимандрит Йоан Желков
,
свещеник в БПЦО "Св. Кирил и Методий" - град Виена, Австрия,

Светият Синод РЕШИ:    
На основание чл. 87, ал. 1 от УБПЦ, утвърждава архимандрит Йоан за протосингел на Западно- и Средноевропейска епарх
ия.

 

 

Възлюбени отци и братя в Богодаруваната ни епархия,

с голяма радост ви известяваме, че с Божията помощ, сила и благодат бяхме справедливо възстановени, с решение на Св. Синод, като правещ Митрополит на Западно -и средноевропейската епархия.

Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа,
и любовта на Бога и Отца,
и общението на Св. Дух
да бъде с всички вас!

Западно и-средноевропейски митрополит
 †  СИМЕОН

 


 

Св. Синод на БПЦ:
Митрополит Симеон остава начело на Западно- и Средноевропейска епархия

Автор Двери   
вторник, 08 юни 2010
Днес синодалните архиереи са взели решение да възстановят дядо Симеон като митрополит на Западно- и Средноевропейска епархия. Това е станало на заседание на пълния състав Св. Синод на БПЦ. С това се слага край на кризата в епархията и управлението на митрополит Галактион там. Съответно това означава отмяна на злополучната синодална наредба от 1 декември 2009 г., с която основателят на епархията и неин митрополит цели 30 г. беше антиканонично и противоуставно отстранен от длъжност.
От утре митрополит Симеон ще участва в  редовните заседания на Св. Синод като равноправен член. Снет е и аргосът, наложен от събратята му през април т. г.
Възстановяването на дядо Симеон е станало с решаващия глас на Негово Светейшество патриарх Максим.
.......
Не са оповестени още резултатите от графологичната експертиза на фалшивото писмо, приписвано на митрополит Симеон, но решението на днешното заседание на синода отговаря на този въпрос
.
 
 

 

В Господа възлюбени събратя,

благодарим на Божията Премъдрост за проявеното милосърдие към нас и че ни сподоби с тържество на Правдата, на Истината и Справедливостта. А когато говорим за победа на правдата и истината ние отговорно заявяваме, че няма губещи, а има само печеливши – и това е светата Божия Църква, това сме ние всички с вас, възлюбени в Господа братя. Нека онези, които междувременно имаха различно становище от това, което справедливо бе решено, да не се страхуват от възмездие. Напротив, сега е времето да бъдем великодушни, защото чуството, което ни води е истинско, защото ние продължаваме да сме си свои, защото Христовата любов е между нас.

Воден от радостна отговорност, настойчиво ви призовавам да отслужим
благодарствен молебен в неделя, 13.06.2010 г.

3. неделя след Петдесятница, след светата Литургия.

Ваш в Христа брат и съслужител – Свещ. Любомир Леонтинов

 

 

 

Митрополит Симеон доведе в Берлин своя помощник

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Н. Св. Патриарх Максим навършва днес 39 години начело на БПЦ

 

 

 

 

 

Неврокопски митр. Натанаил:
Св. Синод за пореден път
абдикира от задълженията си


mailto:protostefan@gmx.at


 


Митр. Натанаил:
Душата ни е смутена от явното нарушение на Устава на БПЦ

Автор Двери   
понеделник, 01 март 2010
1_35.jpgНеврокопоският митрополит Натанаил разпространи Особено мнение относно съставянето на листата на кандидатите за митрополитския престол в Западна и Средноевропейска епархия. Митрополит Натанаил изразява несъгласието си и с процедурата по утвърждаване на епархийските съветници, избрани на събор на епархията в Рим през м. октомври 2009 г.

В изявлението се казва: "Душата ни е смутена от явното нарушение на Устава на Българската православна църква - БП и в частност Глава девета - ЕПАРХИЙСКИ СЪВЕТ. В чл. 114, ал 1 ясно е определено: „Членовете на Епархийския съвет се избират за четири години". През 2009 година, на основание разпоредбите на Устава на БПЦ - БП, съгласно Окръжните на Св. Синод се проведоха избори за ЕПАРХИЙСКИ ИЗБИРАТЕЛИ, ЕПАРХИЙСКИ СЪВЕТНИЦИ И ДЕЛЕГАТИ ЗА ЦЪРКОВНИЯ СЪБОР. В заседанието заявихме, че настояваме да се провери кои са и кога са избрани и утвърдени както епархийските съветници, така и епархийските избиратели, но Светият Синод не пожела. Изразихме мнение, че участниците в VIII Епархийски събор на Западно- и Средноевропейската епархия, състоял се в гр. Рим през октомври 2009 година, нямат правомощията да избират нито епархийски избиратели, нито епархийски съветници, както и делегати за църковния събор. Светият Синод не е разгледал в детайли цялата документация и вместо да провери действителността пристъпи към утвърждаване на епархийски съветници. По този начин не е ясно кой е легитимният орган, който да упражнява правомощията, предоставени от Устава на БПЦ - БП относно избиране на църковните органи в диоцеза на Западно- и Средноевропейската епархия, което опорочава всички актове, издавани от Св. Синод по-нататък, тъй като те се основават на опорочен първоначален акт, който повлича след себе си поредица от порочни актове и действия стигайки до избирането на нелегитимен митрополит. По този начин Светият Синод сам се подлага на нови изпитания, оспорващи каноничността и уставността на своите решения. Всичко това ни дава основание да мислим, че така ще се разбие и без това крехкия църковен мир и единство в Западно- и Средноевропейската епархия."


 

В заключение митр. Натанаил заявява, че се разграничава от решенията на Св. Синод от 25 февруари 2010 г., воден от архиерейската си съвест и затова не поема отговорност за последиците за Църквата от това решение на висшето ни църковно ръководство.

Целият текст може да прочетете тук.


monitor.bg

Българите в Европа   имат   нужда   от   образован  митрополит

Автор В. "Монитор"   

вторник, 02 март 2010

- Отец Любомир, в България идват доста тревожни новини от българската църковна общност в Берлин. Хората недоволстват заради уволнението на митрополит Симеон.
Какво всъщност става в епархията ни за Средна и Западна Европа?


- Трудно е да се каже какво точно става, защото от Светия Синод в София не ни информират своевременно какви решения взимат, но съвсем не може да се каже, че положението в българската община е спокойно. Хората са под огромно напрежение и все още имат надежда нещата да се обърнат и да завършат с положителен край. Става дума не са стотина души, а за над 600 000 наши сънародници, които живеят в Европа. Дори някои от тях да не ходят всяка неделя на литургия по една или друга причина, те поддържат контакти с нашите църковни общини и храмове там, където ги има. В Германия живеят около 65 000 българи. Само студентите са около 2000. Сънародниците ни в Берлин са най-сплотената наша общност в Европа. Всички те поддържат контакти с църковната ни община, с нас, българските свещеници, организираме църковни сбирки, познаваме се добре и съпреживяваме заедно и хубави, и не дотам хубави неща. Затова сме чувствителни към всяко решение, което се взима в София за църковната ни общност. Най-много и най-компактни са групите на сънародниците ни в Испания и Италия, но те все още не са сериозно обгрижвани духовно от Българската православна църква. След смъртта на отец Иван Бонев, който служеше в Барселона, за двете ни общини в Испания остана само един свещеник във Валенсия. Имаме и църковна община в Мадрид, но там българите са по-малко.


- Защо няма достатъчно български свещеници там, където има големи групи от наши емигранти?


- Няма желаещи. Трудно се намират свещеници, които с радост да поемат този кръст. Да си български духовник в Европа никак не е лесно, както това изглежда на някои отстрани. Българските свещеници в Европа не получават редовно възнаграждение. На практика нямат заплати. За да хранят себе си и своите семейства, те трябва да работят друго, но и да служат. Това отнема от времето им за църковната община. Колкото до самите църковни общини, те се развиват трудно без постоянна пастирска грижа.

- От пет години обаче има решение на Министерския съвет, според което Дирекцията по вероизповеданията привежда средства от държавния бюджет за възнагражденията на духовниците ни в чужбина. Не достигат ли тези пари до вас?


- Достигат и ние сме благодарни на държавата за тези средства. Размерът им обаче е толкова малък, че изглеждат като капка вода върху нагорещен камък. Помощите, които получава един свещеник от България, са 5500 евро за една година, което ще рече по-малко от 500 евро на месец. Само наемът на жилището ми е 650 евро.

- Във вторник Светият Синод реши да не изпраща на вас, свещениците в Европа, и тези суми, ако не приемете Галактион за изпълняващ длъжността митрополит на Средна и Западна Европа след отстраняването от митрополитската катедра на дядо Симеон. Ще се откажете ли от него?


- Тук се съдържат няколко много важни обстоятелства. Що се отнася до дядо Симеон, всички ние, както и Светият Синод, сме на мнение, че трябва да се направи възможно най-доброто за опазването и развитието на епархията ни. Далеч съм от мисълта, че синодът има някаква враждебна цел. Напротив, ние сме убедени, че архиереите желаят най-доброто за епархията ни. Ние, българите в Европа, обаче не сме на мнение, че това, което те предприемат, е най-доброто. Вярно е и това, че дядо Симеон е на възраст и поради възрастовата си немощ има нужда от помощ не само за да живее, но и да управлява. Епископ Тихон беше назначен именно за това, да му помага в епархията. Освен това според Устава на БПЦ и каноните на светата ни църква един митрополит се избира пожизнено. Можеше да бъде потърсено по-подходящо решение за решаване на проблема, който се оказа ни по-малко, ни повече въпросният епископ Тихон и то само защото е целунал ръка на папа Бенедикт ХVІ.

- След Великата схизма от 1056 г. действително Източната (Православната) и Западната (Католическата) църква не са в евхаристийно общение, доколко в нарушение на правилата е целуването на ръка на папата?


- В това няма нищо престъпно. Това е един жест на уважение, който се възприема и в двете църкви. Целуването на ръце е жест именно на уважение още от древни времена. Тази постъпка не е нарушение. Според нас, свещениците и миряните - българи в Европа, съществува някаква друга, прикривана причина, а целуването на ръка на папата е просто повод да бъде премахнат епископ Тихон като управляващ епархията, а дядо Симеон да бъде уволнен.

- От какъв характер според вас е истинската причина?


- Преди време епископ Тихон направи няколко неточни богословски изявления, които не са коректни по отношение на вероизповедните истини на православието. Изглежда са се събрали повече неща и синодът е решил да вземе мерки. Ако обаче епископ Тихон беше фактическият проблем на Светия Синод, той можеше да бъде сменен без да посягат на дядо Симеон. Начинът на разрешаване на проблема, какъвто и да е той, не е правилен и дори е противоканоничен.

- Защо вие, българите в Европа, не приемате дядо Галактион, та дори само като временно изпълняващ длъжността митрополит на епархията на БПЦ в Западна и Средна Европа?


- Не го приемаме не само заради агентурното му минало и белите вълнени чорапи, това са външни белези. Този, който има претенциите да става митрополит и да управлява Западно и Средноевропейската ни епархия, трябва да привлича и хората, и своите подчинени именно със сърдечността си, с духовното си разположение, с духовното си въздвижение. Не може един митрополит, който и да е той, да допуска грешки от всякакъв характер, неговото ниво на богословска подготовка да е на по-ниско ниво от това на свещениците, че дори и на някои миряни. А миряните тук, в Европа, в преобладаващата си част са високообразовани и културни хора. С това обстоятелство също трябва да се съобрази всеки, който дръзне да се кандидатира за нашата митрополитска катедра. Един такъв човек, със слаби богословски познания и липса на такт, меко казано, става за нас непоносим.

- Ще допуснете ли дядо Галактион да служи по празниците в катедралния ни храм „Св. цар Борис Покръстител" в Берлин?


- По този въпрос още не сме мислили.
Аз обаче вярвам, че дядо Галактион също мисли доброто на епархията и няма да посети повече Берлин.

- Синодалните ни старци взеха решение, според което ще изпратят писмо до външния министър с молба той да разпореди на посланика ни в Германия да изнесе багажа на дядо Симеон от жилището му, а книжнината да изпрати на Синода в София.


- О, това не може да се случи. Ние ще защитим дядо Симеон с всички законови средства.
За разлика от България и Светия Синод тук, в Германия, има законност:
Не е възможно просто ей така някой да влезе в жилището ти и да ти изнесе багажа.
Съществува договор между наемодателя - посолството и наемателя - дядо Симеон, който според закона може да бъде прекратен с 3-месечно предупреждение.
Такова предупреждение към момента няма нито от едната, нито от другата страна.
Затова ако някой се опита да влезе, ще извикаме на помощ полицията и ще заведем дело. Ако се стигне дотам, ще станем за смях, защото полицията ще трябва да нахлуе в самото българско посолство.
Вероятно архиереите разчитат на това, че мястото е на дипломатическата ни мисия, но ако има сигнал за нарушение, полицията може да влиза.
Ако дядо Симеон реши да съди синода, ние ще свидетелстваме.
Както епархията, така и всички църковни общини в Европа са регистрирани в административните съдилища на страните като самостоятелни дружества с идеална цел. Принадлежността ни към БПЦ е доброволна.

- Като стана дума за доброволност, в България вече научихме за намеренията на енориите ни в Европа да преминат към Вселенската патриаршия заради уволнението на дядо Симеон и последващите разпореждания на синода. Докъде стигна този въпрос?


- Има такива нагласи.
Всеки ден с българските свещеници в Европа и миряни сме в конферентна интернет връзка и обсъждаме тази възможност и подробностите по нея.
Подчертавам, че ние доброволно сме към БПЦ, а тя се държи към нас като мащеха.

("Монитор")
 

31 (от общо 33) български храма в Европа клонят към Вселенската патриаршия

Галактион шантажира свещеници за заплати 

 

monitor.bg

 

 

СИЛВИЯ НИКОЛОВА

Старозагорският митрополит Галактион шантажира свещениците ни в Европа с разпределянето на парите за заплати от държавната субсидия. Това показа проверка на "Монитор".
Владиката, прочул се и като агента Мишо заради връзките му с Държавна сигурност, плаши нашите духовници, че занапред той ще разпределя субсидиите от държавния бюджет за църковните ни общини зад граница, съобщиха наши сънародници, живеещи от десетилетия в Германия.
Това означава, че ако Галактион реши, може и да отреже заплатите на поповете ни в странство, тъй като от пет години те се поемат от държавната хазна, безпокоят се българите.

31 от общо 33-те наши енории там обмислят да се отцепят от Българската православна църква и преминат към Вселенската патриаршия, ако Светият синод не им върне титуляра дядо Симеон.

Галактион-Мишо беше назначен за временно изпълняващ длъжността Западноевропейски митрополит от Синода през декември миналата година, след като архиереите ни уволниха дядо Симеон от поста, въпреки че той е жив и напълно способен да управлява епархията си. Те сториха това с наредба, приета специално за случая. Така синодалите погазиха собствената си дума като нарушиха новия устав на Българската православна църква, който самите те приеха на църковно-народен събор през 2008 г.

Според документа, както и в по-стария му вариант от 1950 г., изборът на митрополит и патриарх е пожизнено, освен в случаите на умствено заболяване и тежко престъпление срещу гражданското законодателство и нарушаване на каноните.

При дядо Симеон не само няма такива обстоятелства, но той е и един от най-уважаваните архиереи на поместни православни църкви в Европа не само от останалите християнски конфесии. Писма в негова подкрепа са изпратени от католическата и евангелистката църква в Германия.

Вътрешното разпореждане на Синода залага капан дори на патриарха.
Всеки, който иска мястото на Светейшия да бъде овакантено, може да се позове на новия документ, и с достатъчно лобисти в Синода да свали дядо Максим от поста коментираха специалисти по канонично право.

Със свое окръжно до 33-те български църковни общини в Европа от 17 февруари Галактион-Мишо подчертава, че иска да въведе ред в църковноадминистративния живот там. За целта той удължава с един месец срока, в който свещениците и настоятелствата трябва да заявят какви суми са им необходими за поддръжката и евентуални ремонти на храмовете, в които служат. Щедростта му стига даже до там, че той дори обещава на духовниците да ги освободи от задължителната епархийска такса, която всеки един настоятел на храм трябва да внася годишно в обща сметка за спешни нужди.  "На практика дядо Галактион е изпратен там от Светия синод като временно изпълняващ длъжността за срок от шест месеца. Средствата за заплатите на свещениците, както и за поддръжката на храмовете се превеждат по сметка директно на оторизираните лица от църковните настоятелства. Временно изпълняващият длъжността митрополит не ги разпределя и няма никакво законово отношение към тях", коментира за "Монитор" шефът на дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов.

.

 

 

Всеправославен събор решава казуса “Дядо Симеон”


 

Снимки МОНИТОР

Факсимиле от окръжното на Галактион-Мишо.
(Auf gestohlenem oder gefälschtem Briefpapier der Bulgarischen Diözese von West- und Mitteleuropa und missbrauchtem oder gefälschtem persönlichen Stempel von dyado Simeon !!!)

 

Вселенският патриарх Вартоломей І може да свика Всеправославен събор за разрешаване на спора по казуса "Дядо Симеон" на неутрална територия и да бъде негов модератор, обясни доц. Дилян Николчев, преподавател по канонично право в Богословския факултет на Софийския университет. Такъв прецедент, който бе решен с неговото посредничество, имаше преди 3 години в Кипърската православна църква. Правото Вселенският патриарх, който и да е той, да предприема църковно-юридическа инициатива му дават каноните на Четвъртия Вселенски събор.  

Няма никакви пречки нашите енории в Европа да преминат към Вселенската патриаршия. Такива консултации вече се провеждат, но по същество това ще доведе до нов разкол в църквата ни, коментира още доц. Николчев.

Ако Светият синод не вразуми дядо Галактион и той успее да спре самоволно държавните субсидии на храмовете ни в Европа, българските църковни общности могат да съдят страната ни по тамошното законодателство, а след това да отнесат въпроса и до Страсбург, тъй като те са регистрирани по законодателствата на страните, в които се намират. Подобен прецедент имаше преди близо десетина години с църковната ни община в Будапеща.

Европейската епархия на БПЦ е създадена в началото на 70-те години. Дотогава е имало 5-6 наши храма на пряко подчинение на Светия синод. Дядо Симеон е първият неин митрополит.

 

 

 

 

Затишие пред буря в Западно- и Средноевропейска епархия

Автор Евгени Димитров   

четвъртък, 18 февруари 2010

(Или камо грядеши Западно- и средноевропейска епархия?)

 

Зараства ли поредната рана в снагата на Българската православна църква? Лекува ли се или тихо си гнои и набира нови сили и инфекции от времето и безвремието, от двойното управление или от двойното безхаберие?

 

Ако се оставят настрана клюките, разнасяни из лоното на Църквата, ситуацията в Западно- и Средноевропейската епархия засега все още остава в патово състояние. Тъй като не са напълно ясни мотивациите на актьорите, може да се съди само по външните им изяви и само да се гадае за задкулисните борби и съзаклятия, за които се чува. Разбира се, ще бъде тенденциозно да се търси мнението на пряко засегнат, защото подобно на адвокатите, където са два попа, правдите са три, като много рядко Той е между тях. Единствената останала надежда е, да не се стига до фанатизиране на миряни и духовници, които симпатизират на някоя от страните, а най-вече на пряко засегнатите. Тъй като казионната групичка около дядо Галактион по-здраво е стъпила на управленските лостове, засега симпатиите са предимно на страната на „непослушните”. Бетонирала се е сериозно и контактува с останалите единствено по електронната поща. Опасно е и това, кой от двамата епископи да бъде титулован като митрополит на Западно- и Средноевропейската епархия, тъй като самите те взаимно не се признават за такива, а с всяка своя стъпка доказват, че другият не е прав. А знайно е, че митрополит не може да не е прав, особено пък когато говори "ex cathedra", пък била тя Берлинска, Римска или Стaрoзaгoрскa.


Та какво може да се очаква, след като прошка отмина незабелязано, а затишието пред буря остана?


Със закъснение от два месеца почти всички свещеници по кривите пътища на интернета, а тук таме и по пощата, разбраха основното: митрополит Симеон е уволнен, а митрополит Галактион назначен (засега временно). Дотук ясно, но нито дядо Симеон сдаде стадото си, нито пък дядо Галактион се опитва да го прикотка по някакъв начин, характерен за добрия пастир. Тук-таме отец Петкин се опита да позаблуди някой от събратята, че дядо Галактион е затрупван от всички страни с покани за архиерейско гостуване, но пустото му Skype с едно кликване подкъси краката на опашатите му лъжи.

Засега „временният" успя да направи следното: назначи на протосингелския пост архимандрит Климент, въпреки папското му коленопреклонно ръкоцелувание. Също така писа, много писа. Ще трябва много време да се изредят писанията му, защото те са смес от рутинна поща, фина манипулация и зле прикрит рекет. Дядо Галактион направи и други неща, но те не бяха по администрация, а посещения на приятелския кръжец от двама свещеници. Двама, защото архимандрит Климент за сега не е в позицията на приятел, а на рекетиран. Пред дилемата, Балкански манастир или Рим, разбира се, прие ролята на придворен паж, само и само да отърве калугерския живот. (Простено да ти е, oтчe Клименте, не си за завиждане с това, че печелиш нелюбието на братята си.) Предприе и един поход Рим-Берлин в стила на римските легиони, но митрополитската порта остана непревзимаема ... за сега. И добре стана за него, защото щеше да се озове в ситуацията на Наполеон  в Москва, хем победител, хем само на две стаички в българското посолство.

Та какви са възможните пътища пред епархията ни?

Разбира се, че официалното желание (предполага се, че и искреното) и на дядо Симеон, и на дядо Галактион е мира в епархията и в БПЦ като цяло. Нормално е да се изключи, че някой от двамата се е поддал на сатанински нашепвания за разкол или замислено от някого унищожение на тая люлка на българщината в Европа.  Без да се номерират вариантите, на първо място се натиска „Биологичния". Смъртта на дядо Симеон някак си естествено би решил скандала. Звучи нечовешко, но нека с ръка на сърцето всеки да си каже, не му ли е идвала на ум тая калкулация! (Да прощава, дядо Симеон, Бог да умножи дните му!) Не дай си Боже, това да стане скоро, защото от нов мъченик става и нова църква да се роди. Само не се знае кой ще го канонизира, след като самата Църква се явява като негов мъчител. Няма да е добре и дълго да живее, защото колкото и добронамерени да са и от двата лагера, с времето взаимните съмнения и обвинения ще се трупат, а според мнението на повечето свещеници, прегрупиране за сега не се очаква. Също така рано или късно в София може да им омръзне да ги главоболят ония на запад и току виж обявили ги, я за разколници, я за схизматици-екуменисти. Безсмислено е да се разсъждава, как ще се чувстват дядовците като убийци на свой събрат под ударите на общественото мнение. По принцип, безкрайното продължение на временното управление, явно няма да им създава проблеми, а против хорските приказки са доказано имунизирани. Да не говорим, че дядо Галактион е готов за саможертва, стига тя да се разиграва близо до любимия му Ватикан.


Другият, „Изборен” вариант, не е много вероятен, поне в рамките на декларираните (не от устава) 6 месеца. За него ще е нужна дълга и изкусителна подготовка или просто голяма доза гьонсуратлък. Възможно е дядо Галактион да се опита да проведе избори, не че е неразумен, а само в рамките на някакви маневри. Едва ли би решил без нищо да си реже клона, на който явно му е удобно да седи. От това може да го предпази само представата, че ще се окепази като неспособен превратаджия, защото колкото и да си мечтае, избирателите ще са само от три общини. Не че на някои синодални старци (седем например) ще им създаде проблем зад Климент и двамата съученици на дядо Галактион да видят епархийско мнозинство, но все пак и там има някои граници, които до сега не са погазили. Явно тук таме в кътчетата на душите им е останало малко срама и очи, защото въпреки ясния член 93 от устава на БПЦ вече трети месец не са съставили листата на кандидатите за митрополитски избор. Но дори десетината процента от избирателите да бъдат провъзгласени за 50%+1 и „легитимният” избор да насади някой отчаян или авантюристично настроен епископ, повече от ясно е, че той добре ще се насади. Знайно е, че в тая епархия митрополитът се издържа от годишните вноски от по 1000 евро, които не всякога, не изцяло и не от всички общини се изпращат, много често и с голямо закъснение. Едва ли и най-аскетично живеещият монах може да си представи бъдещето на такава скромна трапеза, пък била тя и митрополитска. Като се тегли чертата, трима адютанти по 1000, общо 3 000 годишно,...ами да му е честито. Е, ако бизнесът му е в кръвта и успее да развърти някои данъчни облекчения, няма да гладува.

Трети вариант е, „владишкият егоцентризъм" да се пропука (и без това не е монолитен) и в Св. Синод да се примирят, че дядо Симеон е легитимният митрополит. Би трябвало в София да се сещат, че това би го обезоръжило, тъй като на всички страни заяви, че само при такова условие би пристъпил към избори за нов митрополит. Искрено ли го мисли или не, не се знае, но трябва да му се вярва. Все пак той е единственият жив митрополит, който е основавал нова епархия, и като такъв познава своята рожба най-добре. Точно той не може да й желае друго освен доброто. Едни избори под негово ръководство биха били и мирни, и с по-малко лобиране, а и съпроводени с благосклонния поглед на страничните наблюдатели. Не вярвам и о. Петкин да протестира, тъй като многократно е доказал, че умее да се кланя пред властимащите. (Да прощава, отец Иван, но ако беше заснето изпълнението му на конференцията в Рим, би получил поне три Оскара.)
 
От друга страна, ако споменатата тройка бъде допусната до организацията им, ще може демократично да разиграва вече утвърдения сценарий на избори в Пловдив и Силистра. Четвъртият вариант „Симония” вече е загатнат от едно писмо на дядо Галактион, с което приканва общините да изпратят мераците си за финансова подкрепа до него. Напълно ясно е, че той нито има желание, нито има пари за даване на когото и да е. Единственото, което може да направи в случая е, да попречи такива пари да дойдат от страна на Дирекция на вероизповеданията. Някой би казал, че няма да стигне чак до там, но нека не се забравя, как даде воля на отмъстителността си на V  епархийска конференция в Регенсбург през 2005 г.! Тогава пред изумените погледи на делегатите едва ли не лъсна обувките си с отец Йоан. Дали ще посегне или не към този лост на управление, няма смисъл да гадаем, но явно симонията може да влезе в употреба, ако нищо друго не помогне. Във всеки случай намека всички го разбраха: пари ще има само за нему послушните. Хвала Богу, че до сега никой не се поблазни от сребърниците, но кой знае, някой може да си продаде съвестта, все пак в играта са 5500 евро. Да ама и това може да се окаже пирова победа, защото повечето отци успяха да преживеят времената, когато не получаваха нищо за служението си. Не само преживяха, но направиха и първите стъпки и първите олтари в отделни държави, като късаха от залъка на децата си, нещо непонятно за мнозина знатни църковни служители. Любимият цитат за мнозина попове (Кор 9:13), би звучал малко по-иначе: Които свещенодействуват, хранят светилището, и които служат на олтара, отделят за олтара принесеното от самите тях.

Не липсва и вариантът за "Държавен преврат"! Всички посолства вече съобщиха на свещениците в съответните държави, че са получили синодални напътствия. Само че статусът им на държавни институти им дава единственото пълномощие ... да отложат писмата „ad аctа” или просто да ги хвърлят в кошчето. Посолствата всяка година дават рапорт до Външното министерство и едва ли биха допуснали църквата да им пали килимчето с раздори сред българската емиграция. Потвърждава го отказът на българския посланик в Берлин, който не пусна дядо Галактион и Климент в митрополитската канцелария. От друга страна, дядо Галактион в разрез с устава е бил в служба и на Държавна сигурност, и депутат в Народното събране, и знае как да се премята в дебрите на властта. Не бива да се забравя, че и архонтите са влиятелни в политиката и бизнеса и нищо чудно да изскочи заек от тоя храст. Друг е въпросът към дядовците, дали е  допустимо според каноните, държавната власт да решава скандали, които те не могат, а още по-лошо, които те самите създават! А може би така някои се опитват да подсетят дядо Симеон, да си потърси правата чрез светски институти?! Тук може да си каже думата и цената на всеки свещеник поотделно или по-точно казано на първите, които евентуално биха повели хорото на симонията.

И последният, най-нежеланият, но напълно възможен е вариантът на окончателно загубване на Българската Западно- и Средноевропейска епархия от БПЦ.

Не е тайна, че поради огромната й територия до голяма степен формата на управление де факто е презвитерианска и такава ще си остане. Така че дали ще е под диоцеза на БПЦ или някоя друга църква, едва ли ще накърни реномето й сред българската емиграция. Дори и да се направят опити за дублиране на свещениците с казионни такива, много бързо ще лъсне, кой е кой и още сега е ясно, на чия страна ще бъде конфузията. Неразумно е да се пренебрегва факта, че сегашните свещеници са събирани в продължение на 20-30 години. Едва ли за няколко месеца би се окомплектовал в България пълен тим „камикадзета” решени без храм, квартира или каквото и да е препитание, с попадиите и домочадието си на шията, да подхванат ралото на чужда нива.

 

Ако някой си мисли, че никой няма да тръгне след такава налудничава идея, много се лъже. Нанесената обида е толкова преднамерено силна, че само заради единия инат ще стане, още повече, че досега непрестанно се доказва, че Западно -и Средноевропйската епархия е нежеланото дете на БПЦ.

 

Разбира се вариантите могат да са повече, но при всички случаи ще са следствие на владишко решение (хрумване). А дали ще се харесат или не на миряните и обикновените свещеници, изглежда, че за високата йерархия няма никакво значение.

 

И накрая трябва да се види и едно неразгледано до сега канонично обяснение, защо не е възможно да се приеме друг митрополит, докато дядо Симеон е жив. Според Чл. 95, т. 14 на устава на БПЦ: Правомощията на епархийския митрополит са: да  има  върховното попечение и ръководство в задружната църковна дейност на клира в епархията... Според същия устав, починалият митрополит чрез смъртта си освобождава паството от своята опека и тогава започва процедурата по избор на нов митрополит. Дядо Симеон не е мъртъв, а до сега не се е възползвал от възможността сам да изрече, че подчинените му духовници са свободни да избират друг митрополит. Затова отдръпването от него би означавало непослушание, което ако веднъж се допусне, може да се повтаря когато и колкото пъти е "нужно". Невероятно е при тая ситуация да се намери здравомислещ епископ, който би се кандидатирал да заеме толкова горещ престол. Би трябвало дядовците от синода да са наясно, че колкото по-дълго злоупотребяват с търпението на   българите зад граница, толкова по нажежен ще става тоя пост, докато се стигне до точката на изпаряване, когато дори и дядо Тихон би се замислил за евентуалното си завръщане в Европа.

Но както беше казал някой: Лошото предстои. В тоя случай може само да се добави, че и доброто, и злото са в ръцете на владиците и вероятно за това е толкова трудно да се победи злото.

 

Малко след приключването на статията всички църковни общини получиха писмо по електронната поща с подписа на дядо Галактион, завършващо с ясна заплаха за наказание към „непослушните”.

 

 

 

петък, 05 февруари 2010
1_47.jpg

Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон с голямо вълнение научи за смъртта на ставр. иконом Христо Христов от БПЦО в гр. Акрон, щат Охайо (САЩ). През последните години те двамата заедно бяха на лечение в дома за възрастни клирици на православен манастир в гр. Финикс, щат Аризона, и затова смъртта на о. Христо предизвика дълбока скръб у нашия архиерей. Той реши утре, Задушница, да замине за гр. Акрон и да участва в погребението на свещеника. Ще се върне в епархийския център в края на месеца.
 


Във връзка с началото на Великия пост, време на себепреценка, даване и искане на прошка,
митр. Симеон написа собственоръчно писма до всички митрополити на БПЦ, като заяви,
че не таи злоба и омраза към никого, дава прошка на всички, но и се надява те да постъпят също
по християнски и да си отменят противоканоничния и противоуставен акт, с който го "освободиха
от поста му" преди два месеца.  

 

 

          Aussendung (deutsch)                    "Важни решении":       2009 12 01          2009 07 29                   писма от Българските църк. общини

Протокол от Cвещ. конференция
на
Западно и Средноевропейска епархия
  

понеделник, 01 февруари 2010
В деня на светите Трима светители 30.01.2010 г., свещениците от Западно и Средноевропейската епархия на БПЦ се събраха на извънредна конференция в гр. Берлин, където е седалището на епархийския архиерей.

Присъстваха свещениците:
 

Иконом Юлиян Ангелов и Любомир Леонтонов (Берлин), архим. Йоан (Виена), Протоиерей Стефан Грос (Кьолн/Бон), Архимандрит Емилиан Боцановски (Париж), Протоиерей Николай Андонов (Братислава), Протоиерей Емил Ценов (председател на епархийския съвет,Загреб), Протоиерей Виктор Цимер (Регенсбург), Свещеник Пламен Тодоров (Прага), йеродякон – а от утре и йеромонах Авенир (Лисабон), както и игуменът на Германския Православен манастир „Света Троица“ Архимандрит Йоханес и йеромонах Лазар.
 

Oт седем от неприсъстващите (Прот. Александър Великов от Валенциа, Прот. Недялко Калинов от Мюнхен, Ставр. Ик. Димитър Димитров от Брюксел, Ставр. Ик. Симеон Илиев от Лондон, Став. Ик. Ангел Петрунов от Стокхолм, Свещ. Ивалин Славов от Милано и Прот. Юлий Николов от Мадрид) бяха представени за протокола писмени становища в защита на митрополит Симеон, така че в края на краищата останаха само трима свещенослужители, които нито присъстваха, нито бяха заявили по друг някакъв начин съпричастността си. Навярно поради внезапни заболявания.


След пристойна молитва към Бога, заседанието бе открито в 11:00 часа в предоставена специално за целта зала в сградата на Българския Културен Институт.
 
Основна тема на извънредната конференция беше изготвянето на писмено решение на свещениците от епархията в защита на каноничното достойнство на своя митрополит - Негово Високопреосвещенство дядо Симеон.
 
След приемането на дневния ред, се пристъпи директно към дискусия по оформяне на въпросното решение.
 
Първоначално доминираше единодушно мнението за по-твърд тон и нота в писмото, но то беше впоследствие изгладено. Наложи се един по-мек основен компонент за решението, а именно: „отказът да се преразгледа решението (от страна на Св. Синод, б.м.) ще ни укрепи в единството около застъпничеството за дядо Симеон и ще заплаши мира в епархията”.
 
Последва отново дискусия, в която бяха начертани основни линии в съдържанието на становището на отците, но то все още оставаше недооформено докато по молба на някои от присъстващите, дядо Симеон не прочете кореспонденцията от последните два и половина месеца между него и Св. Синод на БПЦ и описа ситуацията около неговите две последни посещения в София.
 
Чутото наистина беше болезнено и неоправдано като действие за служители-митрополити към техен събрат, който е допринесъл значително за стабилизирането и разрастването на българските православни енории както в Европа, така и в САЩ по-рано.
 
Така отците единодушно решиха да се вмъкне в текста на решението „при жив митрополит избори няма”.

Основната част от решението, формулирано от присъстващите свещеници и църковни прависти, звучи така:
 

„Решихме, че основавайки се на църковната традиция принципно отхвърляме неканоничния избор (на епарх. архиерей, б.м.) при жив митрополит.

Затова умоляваме Ваше Светейшество Св. Синод на БПЦ на следващото заседание през февруари отново да преразгледа противоканоничната наредба от 1.12.2009 г. за отстраняване на митрополит Симеон и да възстанови служението му като член на Св. Синод и достойнството му на Западно и Средноевропейски митрополит”.


 

Едва тогава последва прочитане на последното писмо на дядо Симеон от 22.01.2010 г., което беше идентично с основната идея на решението.

Прот. Стефан Грос докладва за съобщение на водената от него Епархийска Медийна служба, което е разпратено до всички клирици, представители на православните църкви в Германия.
 

Предложението (на Прот. Емил Ценов (председател на епархийския съвет) да бъде вмъкнато в Решението цитат от посланието на от. Стефан: „Diesem Versuch werden wir (falls erforderlich) mit allen geistlichen und weltlichen rechtlichen Mitteln in Bulgarien, Deutschland (und Europa) entgegentreten”, беше одобрено, но не и прието в основния текст.

 

Беше предложен (от от. Емил) и избор на епархийски съвет, какъвто няма до момента, но предложението бе отхвърлено, с аргумента, че настоящето събрание няма такива правомощия.

 

Основното в курса на свещенослужителите в тази енория остава следното:

 

-  за момента още няма изяснена ясна позиция по въпроса с отделянето на епархията от БПЦ и преминаването й под юрисдикцията на друга поместна църква;

 

-   при св. Литургия и занапред ще бъдат споменавани името на българския патриарх и митрополит Симеон, който единодушно е считан тук за каноничен митрополит;

 

На въпроса (Прот. Емил Ценов (председател на епархийския съвет)), какво смята да предприеме митрополит Симеон при един евентуален отказ, какъвто принципно би дошъл отстрана на Св. Синод, свещениците замълчаха невярващо, а митрополит Симеон отговори, че тогава ще даде лично отговор. Този отговор ще бъде основан на резултати от действия – правни мерки, започвайки от инстанциите в София до съответните в Европа. Едва тогава има реална възможност за сондиране на мнения и дискусии с други поместни православни църкви (Московска, Вселенска, Сръбска…):
 


„Това ще е продиктувано от непочтеното поведение на българските митрополити и омаловажаването дейността в Западно и Средноевропейската епархия… За съжаление дядо Тихон ме подлъга; той си повярва, че сам ще се справи и наложи… Толкова съм обиден и ми е жал, но ако трябва, ще се стигне до избор на нова църква-майка”…

 

По последната точка „Административно-финансови въпроси” ...

 

След благодарствена молитва и съвместна снимка, заседанието бе закрито в 18:00 часа.
 

Metropolitan and Priests

 

Metropolitan and Priests discussing

Archiyereyski Namestnik LYUBOMIR (Berlin), Protoyerey STEFAN (Bonn), Archimandrit IOAN (Wien)

Prof.Dr.BEROV and protoyerey STEFAN proposing resolution text to arch.nam. LYUBOMIR

swesht.ikonom NIKOLAY ( Bratislava), archim. EMILIAN (Paris), M. SIMEON, arch.nam. LYUBOMIR (Berlin) joint resolution text ready !

 

 

 

 

 

 

 

 

23 общини изпратиха представители на събора в Берлин, свикан от митр. Симеон

Автор в. "24 часа"   

събота, 30 януари 2010

Уволненият от Светия Синод Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон отслужи в петък вечер литургия в митрополитската катедрала в Берлин "Св. Цар Борис". С него служи и йеромонах Йоан Желков от митрополитския параклис във Виена. В края на литургията в чест на св. Игнатий Богоносец и св. Димитър Сливенски на Йоан беше дадена офикия „архимандрит на светейшата Българска църква".

С това беше поставено началото на бунта на европейската епархия срещу църквата майка в София. На спешен събор, който се провежда в събота и неделя в Берлин, пристигнаха представители на 23 от общо 31 църковни общини (има няколко свещеника, които обгрижват повече от една община - б. р.), за да обсъдят дали да обявят абсолютно самоуправление. По време на заседанието си, което продължи часове вчера, те решиха да настояват Светият синод да възстанови на поста му митрополит Симеон. Той беше отстранен на 1 декември поради здравословното му състояние. Уволнението обаче не е по канона на българската църква.

 

За временно изпълняващ длъжността беше назначен митрополит Галактион, който също смята да свика събор на епархиите (енориите - б. р.), но не в седалището в Берлин, а в Рим. Римската община го подкрепя и е от трите, отказали да присъстват в Берлин.


Всички европейски епархии (енории - б. р.) без три подкрепят митрополит Симеон. Това стана ясно на събора в Берлин вчера. Те са пратили писмо до Светия Синод с молба да проявят благоразумие и да върнат митрополита на поста му. Свещениците решиха да останат към БПЦ, независимо дали тя ги иска или не. Българските вярващи на Запад също припознават сегашните си свещеници и митрополит Симеон и искат статуквото да се запази.

Проблемите в Църквата ни се следят отблизо от Римокатолическата църква в Германия. Тя изрази тревога заради антикатолическите настроения в БПЦ. С митрополит Симеон германците имат прекрасни отношения и му отстъпиха няколко свои храма за български черкви.

 

Митр. Симеон: Берлин

 Автор в. "Труд"

  

 неделя, 31 януари 2010

 

 

“Умоляваме Светия синод под председателството на Негово Светейшество българския патриарх Максим на следващото си заседание през февруари да отмени решението си от 1 декември 2009 г. относно противоканоничната наредба, целеща отстраняването на митрополит Симеон.” Това се посочва в решението на представители на 28 църковни общини, събрали се на спешна конференция в събота в митрополията в Берлин. Не присъстваха единствено пратеници от Рим  и от една от двете наши църкви във Виена.

 

Божите служители заседаваха целия ден и бяха категорични, че не желаят отцепване от Българската православна църква. Те обаче застанаха зад Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон и бяха категорични, че няма да приемат уволнението му, нито ще допуснат груба намеса от страна на Светия синод в църковните дела в епархията.

 

В решението се споменава още: “Свидетели сме, че въпросният акт на почитаемия Св. синод излишно създава напрежение в епархията ни и с нищо не допринася за по-доброто обгрижване на стотиците хиляди вярващи, живеещи в страните на Западна и Централна Европа.”

Миряните също застават зад митрополит Симеон и са решени да не допуснат определения от Светия синод и.д. митрополит Галактион да служи в църквата в Берлин. По време на конференцията дядо Симеон ръкоположи за архимандрит йеромонах Йоан Желков, обслужващ архиерейския параклис “Св. св. Кирил и Методий” във Виена.

 

БЪЛГАРСКА  ПРАВОСЛАВНА  ЦЪРКВА
БЪЛГАРСКА  
ПАТРИАРШИЯ

Българска  Западно-и Средноевропейска  Епархия
 

BULGARISCHE  DIÖZESE  von WESTund  MITTELEUROPA

ИНФОРМАЦИОННА  И  МЕДИЙНА СЛУЖБА
Informations-  und  Pressedienst der
Bulgarischen Diözese von West- und Mitteleuropa

Завеждащ:
Протоиерей  
Стефан  Грос
Erzpriester Stefan Gross, Gotenstr. 5, D-53175 Bonn,
Tel. +49 (0)2236 79 23 14,   Mobil: +49 (0)177 73 19 205,   Fax : +49 (0)177 99 73 19 205

E-mail: protostefan@gmx.at

 

Oфициален сайт на Епархията  
www.rilaeu.com

Bonn, 01.02.2010:
Alle Priester der Bulgarischen Orthodoxen Diözese von West- und Mitteleuropa waren von Metropolit SIMEON und dem Diözesanrat für den 30. Januar 2010 zu einer Priesterversammlung in unsere Metropolie in Berlin eingeladen.

In den Räumen des Kulturinstituts der Republik Bulgarien versammelten sich unsere Geistlichen aus Berlin, Niedersachsen, Bayern, NRW, Hamburg, Paris, Wien, Prag, Bratislava und Lissabon. Vollmachten im Sinne ihrer Unterstützungsbriefe für Metropolit Simeon hatten unsere Priester in Ungarn, Spanien, Skandinavien, Brüssel und London gegeben. 

Einstimmig wurde ein „Rücktritt“ von Metropolit SIMEON abgelehnt.


Durch den mäßigenden Einfluß unseres Ersthierarchen wurde zunächst eine Konfrontation mit jenen Teilen des (Hl.) Synods in Sofia, die der Meinung sind, dass man den Erzhirten unserer Diözese übergehen und gegen seinen Willen die Wahl eines „neuen Metropoliten“ beginnen könne,  vermieden und in einem Appell eine Umkehr und Rücknahme der absurden Idee einer Neuwahl eines Nachfolgers für einen noch lebenden Metropoliten verlangt.

Auch in Sofia sind viele Metropoliten und führende Theologen wie der emeritierte Leiter der Religionsbehörde beim Ministerrat der Republik Bulgarien Univ.-Prof. Dr. Ivan Schelev-Dimitrov und Dozenten des kanonischen Rechts an der Theologischen Fakultät der Universität Sofia, dass diesbezügliche Erklärungen einer Fraktion des (Hl.) Synods vom Dezember 2009 als unkanonisch abgelehnt werden müssen.

Der Diözesanrat, fast alle Priester der Diözese (20 von 23) und alle Priester und Gemeinden in Deutschland ohne Ausnahme stehen hinter ihrem Erzhirten, haben diesbezügliche Briefe nach Sofia geschrieben und werden es nicht akzeptieren, dass   - gegen den Willen unserer Diözese -  unser durch den Aufbau dieser Diözese verdienter Metropolit einer Behandlung unterzogen werden soll, die allen Traditionen besonders der Bulgarischen Orthodoxen Kirche widerspricht und bisher nur einmal zur Entfernung eines Metropoliten unmittelbar nach der kommunistischen Machtübernahme angewandt wurde.

Diesem Versuch werden wir (falls erforderlich) mit allen geistlichen und weltlichen rechtlichen Mitteln in Bulgarien, in  Deutschland und Europa entgegentreten. 

 

UNSER METROPOLIT IST   - UND BLEIBT -   METROPOLIT SIMEON,
alle anderen Informationen sind FALSCH
und entlarven die UNKANONISCHEN Machenschaften ihrer Autoren !
 

Wir bitten insbesondere alle Orthodoxen in Deutschland   - mit denen uns ein so langer gemeinsamer Weg verbindet -  in dieser schweren Situation mit uns und für uns zu beten, dass wir uns in der kommende Fastenzeit in Frieden auf das  Gebet in unseren kleinen Kirchen konzentrieren können !!!   

 

 

 

 

 

 

 

Архиерейска служба и офикия в Берлин

Автор Живко Димитров   

петък, 29 януари 2010

Днес в митрополитската катедрала „Св. цар Борис” в германската столица Берлин беше отслужена св. литургия от „уволнения” от Св. Синод Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Заедно с него съслужиха свещеникът в катедралата, ставрофорен иконом Любомир Леонтинов, архиерейски наместник за Германия, Австрия и Швейцария, и йеромонах Йоан Желков от митрополитския параклис във Виена, Австрия. В края на литургията в чест на св. Игнатий Богоносец и св. Димитър Сливенски архиереят прочете молитва и по съответния ред даде на йеромонах Йоан офикията „архимандрит на светейшата Българска църква”.

 

На светата богослужба присъства като богомолец и преподавателят по Църковна история и Християнска археология в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” д-р Емил Иванов, който е на изследователско посещение в Берлин. Преди началото на литургията Емил Иванов беше постриган за иподякон на БПЦ.

 

Утре и в неделя в Берлин ще се проведе конференция на клириците от епархията под председателството на митрополит Симеон.

 

Митрополит Симеон пристигна в Берлин

Автор БНТ, в. "Труд"   
неделя, 13 декември 2009
1_47.jpgОсвободеният от Св. Синод Западно и Средноевропейски митрополит Симеон се върна в Берлин. Той лекува тежко сърдечно заболяване в Америка, но се реши на дълго презокеанско пътуване, след като във вторник беше потвърдено неговото отстраняване. По-рано днес в предаването на БНТ „Вяра и общество” българи от различни западни столици отново изказаха крайната позиция за отделяне от БПЦ. Какво каза митрополит Симеон в Берлин? 

 
От летището дядо Симеон отиде направо в българската църква в Берлин. Камбаните забиха и богомолците се втурнаха да му целуват ръка. Митрополитът влезе първо в Светия олтар да се причести, а след това се обърна към вярващите с прочувствена проповед.

 
“Възлюблени в Господа братя и сестри, духът ми се възрадва, че мога да бъда пак в този Божи храм”, почна той. И продължи: “В храма се говори само истината и искам да кажа, че няма да отстъпя от православните ценности. Благодаря на всички, които се застъпиха за мен. Мой дълг е да защитя престижа на Българската православна църква, на която съм верен.”

 
Дядо Симеон призова към всеопрощение и цитира Христос от Голгота: “Господи, прости им, те не знаят какво вършат!”.

 
Той увери, че и след решението на Светия синод да го уволни духът му е спокоен. Но допълни: “Не мога да изпълня такова решение. Ако го бях приел, трябваше да наруша Божия закон. Дойдох в този студ и си казах - ако умра, да умра в моята митрополия.”

 
Душата на отеца обаче е смутена от нещо друго: “Не може Светият синод да ме уволнява, постът ми е пожизнен. Много ясно е, че когато лично папа Бенедикт XVI поздравява българския народ и праща поздрави на българския патриарх, и то на български език, по етикеция нашият викарен епископ ще се поклони и ще целуне ръка на папата. И аз съм го правил. И сме се прегръщали и целували. Това е да си християнин. Бог е един, няма католици, православни и тем подобни”, додаде дядо Симеон.

 
Той бе категоричен, че остава верен на традициите - чист православен християнин, който може да се прегърне и с католика, и с протестанта, и с мюсюлманина.

 
Беловласият отец изрази опасения, че сега може да възникне скандал с католическата църква “само за едно целуване на ръка”. Дори президентът Георги Първанов, като бил в Рим, го направил.

 
На въпрос на “Труд” какви стъпки ще предприеме, дядо Симеон отвърна, че обмисля да се свика свещеническа конференция и в краен случай църковен събор. “Не искам да заплашвам Светия синод. Те се боят и провокират разкол. Има вероятност да отидем при друга патриаршия - Цариградската, Ерусалимската. Дори не искам да си го помисля, защото това би означавало да се руши авторитетът на Българската православна църква. Казал съм, че не приемам решението, и край! Те не могат нищо да ми направят”, изрече митрополит Симеон.

 

Анализи

17:23
27.01.10

Епископи воюват за пост в Европа

автор: Йова Апостолова

Скандалът, който Светият синод забърка с епархията си в Европа, е на път да взриви църквата. И да урони и без това крехкия й престиж. На 1 декември м. г. архиереите създадоха прецедент и уволниха митрополита ни в Берлин Симеон. Целта всъщност бе да бъде отстранен викарият му Тихон, който по това време бе и. д. владика заради влошеното здраве на титуляря.

Гневът на синодалните старци бе предизвикан от среща на Тихон с папа Бенедикт ХVI на 21 октомври м. г. На нея той коленичил пред папата, целунал му ръка и обяснил, че католици и православни трябва да се обединят и да служат заедно, защото хората не разбират различията им. “Икуменист! Вероотстъпник!”, скочиха архиереите. И заклеймиха Тихон, че се държи с друговереца Бенедикт ХVI като с духовен баща - на църковен език поведението му означавало, че признава върховенството на папата.

Това канонично прегрешение на епископ Тихон обаче струваше поста на шефа му дядо Симеон. Синодът назначи Старозагорския митрополит Галактион за и. д. в Берлин. Той трябва да организира избора на нов владика там. А Тихон бе прибран в България и от 22 декември е шеф на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. Оттогава събитията се развиват главоломно. Докато Симеон отстоявал поста си, Тихон се отрекъл от него и Галактион го лансирал за митрополит в Европа. Междувременно за уволнения владика пред патриарха се застъпили високопоставени фигури, чието мнение не може да пренебрегне с лека ръка. Това вероятно е и една от причините да спре друга паралелна интрига - изготвянето на листата със свободни епископи, които могат да се състезават за митрополит в Европа. Миналата седмица Галактион я поискал от синода, но старците отказали. Мотивът бил, че още не е минало гласуването за Доростолски митрополит и не е ясно кой от двамата кандидати ще остане за евролистата. Без нея не може да стартира изборът на нов митрополит. Каква е процедурата: прави се листа със свободните епископи, от нея епархийският съвет посочва двама, а синодът избира единия за владика. След всичко това обаче в момента изборът на владика в Берлин на практика е блокиран. Следващите заседания на синода са в края на февруари.

На именния ден на патриарха на 21 януари дядо Симеон му дал писмо, в което иска да бъде възстановен на поста (виж вдясно).Документът е заведен в деловодството на синода на 23 януари под № 97. Симеон още не е получил отговор въпреки настояването си. Вчера се върна в Берлин. Ще събере духовенството, което го подкрепя, а скоро ще свика извънредна епархийска сбирка.

В писмото си до патриарха обяснява, че от 31 църковни общини в епархията му не го подкрепят само двама свещеници и “един непризнат от Св. синод, възприемащ се обаче за клирик, който не оправда нашето архиерейско доверие”. Вероятно Симеон има предвид духовника в Рим Климент, за когото се наложило преди време да се застъпва пред синода, след като Тихон неканонично го ръкоположил. А двамата свещеници вероятно са Иван Петкин във Виена и Петър в Париж. В писмото Симеон не споменава имената им, но пише, че единият е съученик на Галактион, а другият - негов съселянин. Останалите духовници в епархията по време на служба споменавали Симеон - на църковен език това означава, че не признават уволнението му.

От писмото, с което “Труд” разполага, става ясно, че докато болното сърце на 83-годишния владика се е борело с обидата от уволнението, виновникът Тихон го е предал. А Галактион агитирал в Европа Тихон да стане митрополит при предстоящия избор. “Труд” направи няколко неуспешни опита да се свърже с Галактион. Информацията обаче бе потвърдена от още един независим източник. Тихон не вдигна мобилния си телефон. В попските среди признават, че той също не е в добра позиция - не можел да не се съобрази с волята на синода и да не се върне в София.

Времето ще покаже дали си е уреждал да седне в стола на благодетеля си. Най-важното сега е дали синодът ще го включи в евролистата. Оттам насетне е много вероятно той да е един от двамата избрани от епархийския събор - има добри контакти в епархията и с католическата църква, която много помага на духовенството ни в Европа, разказват запознати. Изборът му зависи от втория кандидат - ако е много слаба номинация, синодът ще е принуден да избере Тихон! Заради когото уволни Симеон. Ето тогава ще има

лют скандал сред архиереите

Със сигурност ще скочи Неврокопският митрополит Натанаил, който искаше църковен съд за Тихон заради поклонението му пред папата. Едва ли ще се стърпи и дядо Николай Пловдивски, който също е ревностен защитник на православния канон.

Докъде обаче стигна паралелната интрига с листата? Наскоро е било блокирано искане на патриарха протосингелът на Софийската митрополия архимандрит Григорий да бъде произведен в епископ и да му стане втори викарий. Надушил “вратичката”, Варненският владика Кирил веднага предложил за епископ духовното си чедо Йоан от храма “Св. Ал. Невски”. Митрополити скочили, че не може да се произвеждат нови епископи при свободна епархия - в Европа. Така се създавало впечатлението, че новите искат да се “прередят” и също да влязат в листата. Патриархът обяснил, че иска втори викарий, защото сегашният му - епископ Йоан, скоро щял да стане митрополит. Т. е. патрирархът създал впечатлението сред събратята си, че гласи своя човек за стола на Симеон. После обаче изневиделица оттеглил предложението си.

Развръзката по този заплетен казус предстои в края на февруари. Дотогава обаче всички лобита имат месец да премерят влиянието си.

Ние сме жив и здрав, искаме покана за синода

- Църквата в Европа е разкъсвана от вълнения и действия, които радват само сатаната. Породи се ситуация, показваща клира в крайно негативна светлина.

- Боголюбивата общественост застава убедително зад наше смирение.

- Не от непослушание, а от отговорност пред Всемогъщия съдия, не можем, а и не бива да изоставим освещения ни клир и богохранимото паство.

- Като поставено свое постижение митрополит Галактион има да избере за митрополит епископ Тихон, за да бъдем ние дълбоко засегнати и огорчени, въпреки нашата възраст. Това е така, защото Тихон бе наш викарий, но явно в този свят всичко може да се продава. Но живот - какво ли не сме преживели и това не е първото предателство.

- Синодалната реакция по отношение на контактите с католическата църква на епископ Тихон е очаквана, но това явно не пречи Св. синод да го направи митрополит, докато ние сме жив и здрав. А той би бил митрополит без митрополия.

- Силно настояваме, Ваше светейшество, да сторите полезното, за да се избегне ново разделение на църквата. Надявам се, ще погледнете от висотата на служението си и ще имате предвид каква история пишем всички заедно.

- Ваше светейшество, от името на клира настоявам да възстановите каноничната правда, като ни поканите писмено за член на Св. синод в качеството ни на каноничен епархийски митрополит на БПЦ и да съобщите за горното на смутените християни в епархията ни.

 

 

 

 

Der Dienst des Metropoliten ist lebenslang.
(Punkt  1,   Paragraph 82   des   Statuts der Bulgarischen Orthodoxen Kirche)


Metropolitan Bishop SIMEON, founder of the Bulgarian Orthodox Diocese of Western- and Central Europe consecrating his life travelling round the world to provide spiritual care for orthodox Bulgarians  blessing his flock

Photo BILD

Чл. 82.
(1) Служението на митрополита е пожизнено.

 

 Особено мнение на Неврокопския митрополит Натанаил

09 декември 2009 16:11, Българска Патриаршия

На Неврокопски Натанаил, заявено в заседание на Св. Синод в пълен състав, протокол № 50, на 1 декември 2009 г., при разглеждане на писмо, вх. № 1053/1.12.2009 г. на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

В писмото си в отговор на Св. Синод Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон заявява, че няма да подаде своята оставка като епархийски митрополит на Западно- и Средноевропейска епархия.

Възразяваме на последвалите решения в § 1 от протокола: изслушване и приемане с явно гласуване на текста на Синодална наредба относно освобождаване на митрополит …; освобождаването от 1.12.2009 година на митрополит Симеон от задълженията му като правоправещ епархийски митрополит на Западно- и Средноевропейска епархия; назначаването на Старозагорския митрополит Галактион за временноуправляващ Западно- и Средноевропейска епархия, считано от 1.12.2009 г. и освобождаването на Тивериополския епископ Тихон от управлението на Западно- и Средноевропейска епархия, считано от 1.12.2009 г.

Както заявихме в заседанието, за нас, някои членове на Св. Синод съзнателно изместиха църковно-каноничния проблем, който се появи с изявите на Тивериополския епископ Тихон непосредствено след VIII Епархийски събор на Западно- и Средноевропейска епархия, проведен в гр. Рим от 16 до 21 октомври 2009 г. и най-вече с присъствието си на генералната аудиенция с папа Бенедикт XVI и изказванията му пред микрофоните на Радио Ватикана.

Св. Синод вместо да вземе решение относно постъпките на Тивериополския епископ Тихон, взе решения да изслуша и приеме с явно гласуване текст на СИНОДАЛНА НАРЕДБА, която според нас е в ущърб на самата духовна Институция - БПЦ. Поведението на Тивериополския епископ Тихон трябва да бъде преценявано отделно и да му се търси отговорност по каноните и Устава на БПЦ - БП, а не този случай да се възприема като „неотложен", за да се издаде НАРЕДБА за освобождаването на един епархийски митрополит, който по възприетия неоспорим принцип в УБПЦ-БП, служи пожизнено. Оборването по каквито и да е поводи на този азбучен постулат на каноните на Православието не може да бъде повод за издаването на СИНОДАЛНА НАРЕДБА при неотложни случаи. Правомощие на Св. Синод съгласно чл. 52, т. 12 е „да приема синодални наредби за устройството и управлението на Църквата в неотложни случаи и да ги внася за разглеждане в първия свикан след издаването им Църковен събор".

Най-важният въпрос, който в случая трябва да бъде изяснен, е кой случай е „неотложен”? На първо място - това може да бъде само случай, за който липсва уредба въобще в Устава на БПЦ - БП, че да се налага Св. Синод да законодателства вместо Църковния събор. Второ - това трябва да бъде случай, който не засяга духа на Устава и неговите основни начала, а именно - съборност, единство, каноничност, а за БПЦ и принципа на пожизненост на патриарха и митрополитите. С взетото решение на Св. Синод се нарушават тези основни принципи на Православната църква. Нещо повече, те се използват за манипулиране, за да се “оправдае" поведението на Св. Синод. Ако някой е искал да въведе принцип различен от пожизнеността, това е следвало да стане чрез приемане на норма в Устава от Църковния събор, защото противното е нарушаване на този принцип, което означава заобикалянето на Устава и злоупотреба с правото да се издават синодални наредби по този въпрос. Трето - наличието именно на чл. 82, ал. 4, изр. 1, според който: „когато поради неизлечима болест епархийският митрополит не може да изпълнява служението си, Светият Синод назначава епископ за управляващ епархията" изключва възможността по тези въпроси да се издава синодална наредба, а още по-малко може да бъде определян като неотложен. Отсъствието на митрополит Симеон от епархията му е именно поради неизлечима болест като здравословно състояние, а не е поради някаква друга причина. Между тези две обстоятелства има причинно-следствена връзка и те не могат да бъдат разкъсвани и да се тълкуват сами за себе си. Следователно, извън тези хипотези Св. Синод няма право да се произнася с извънредно законодателство под формата на наредби, както и по всички други въпроси, по които има уредба в Устава, макар и нас като членове на Светия Синод да не ни удовлетворява или да смятаме за непълна.

Св. Синод за пореден път абдикира от задълженията си, регламентирани в свещените канони и приетия преди близо година нов Устав на БПЦ - БП, чл. 58, т. 2., т. 19., т. 26. и т. 30. Въз основа на тези правомощия посочени по-горе Св. Синод можеше да разреши проблема, създаден от Тивериополския епископ Тихон безболезнено като начало, а в случай, че не се поправи, тогава да се пристъпи към църковен съд, съгласно указанията на свещените канони и действащия Устав на БПЦ - БП, ЧАСТ ВТОРА ЦЪРКОВЕН СЪД. Вместо това Св. Синод в нарушение на свещените канони и Устава на БПЦ — БП, реши със СИНОДАЛНАТА НАРЕДБА да освободи Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон „от задълженията му като правоправещ Епархийски архиерей на Западно- и Средноевропейска епархия, считано от 1. XII. 2009 година.

В чл. 2 от Устава на БПЦ - БП гласи: "Основа на устройството и управлението на Българската православна църква - Българска Патриаршия са: Свещеното Писание, Свещеното Предание, Правилата на светите Апостоли, свещените Канони на вселенските и поместните събори, учението на светите Отци и настоящият Устав", т. е. Свещеното Писание, Свещеното Предание, Правилата на светите Апостоли, свещените Канони на вселенските и поместните събори, учението на светите Отци имат преднина и преимущество пред Устава. Въпреки всичко с приемането на СИНОДАЛНА НАРЕДБА на основание чл. 58, т. 12 във връзка с чл. 82, ал. 3 от УБПЦ - БП се наруши чл. 82, ал. 1, според който служението на митрополита е пожизнено, като в същото време се наруши и ал. 3, в която се казва: „Когато митрополит по собствено желание и по причини, допустими от църковните канони, бъде освободен от длъжност, той носи титлата „бивш". Светият Синод му осигурява условия за живот, отговарящи на висотата на предишното му служение".

Високопреосвещеният Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон не е подавал оставка, Св. Синод не го е обвинил в нарушение на свещените канони или действащия Устав на БПЦ - БП, за да го освобождава, приемайки писмената му оставка или произнасяйки се с решение на църковен съд. Митрополит Симеон се е възползвал, поради болест, и на основание чл. 82, ал. 4 от УБПЦ - БП е поискал и е получил от Св. Синод с решение епископ за управляващ епархията.

Ние като член на Св. Синод сме длъжни да заявим, че решението, с което се прие СИНОДАЛНАТА НАРЕДБА е нищожно, поради изложените по-долу съображения.

В ЧАСТ ПЪРВА - УСТРОЙСТВО, Глава пета - СВЕТИ СИНОД, Раздел IV

- ЗАСЕДАНИЯ НА СВЕТИЯ СИНОД, чл. 63, ал. 2 четем: “Решенията се приемат с мнозинство повече от половината на всички членове на Светия Синод, като при равногласие надделява мнението, за което е дал глас председателят". В чл. 3 от УБПЦ - БП се изброяват 13 епархии в пределите на Република България, а в чл. 4, ал. 1, т. 1 и т. 2, двете епархии извън пределите на РБългария, които влизат също в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква - БП или общо 15. В заседанието на Св. Синод в този ден присъстваха 12 епархийски митрополити, в това число и Българският Патриарх, който е и Митрополит Софийски. Дали епархийски митрополит отсъства, или е овдовял епархийският митрополитски престол, това няма значение, т. е. от 15 половината не е 7, макар и в това число да е Председателят на Св. Синод. Това е абсолютно изискване, тъй като това е волята на Устава и по този въпрос делегатите на VI ЦНС ясно изразиха становищата си, като дадоха пример, че при наличие на кворум от най малко 8 членове на Св. Синод съгласно чл. 60 от Устава, не е редно да се взимат решения с обикновено мнозинство, т. е. само от присъстващите.

Когато се решава съдбата на един митрополит на БПЦ, е неприемливо за нас да се взема решение в негово отсъствие. И на най-големите престъпници свещените канони дават възможност да бъдат изслушани, преди да бъдат осъдени или наказани, а с още по-голямо основание това трябва да се спазва спрямо един епископ, когато Св. Синод го освободи като епархийски митрополит.

Поради гореизложеното считаме, че:

1. Няма основание да се приема СИНОДАЛНА НАРЕДБА, тъй като поради изложените съображения по-горе няма „неотложни случаи" и не ни стана ясно кое е неотложното в случая.

2. За да се пристъпи към приемане СИНОДАЛНА НАРЕДБА за устройството и управлението на Църквата в неотложни случаи, трябва да има добре обоснована причина. В случая Св. Синод въобще не проучи и не разгледа други преписки, касаещи църковния живот в Западно- и Средноевропейска епархия, както и решенията на VIII епархийски събор относно промени в Устава на епархията. Но каквито и да са другите случаи в тази епархия, това не обосновава освобождаването на митрополита й.

3. Дори да беше уставно издържана СИНОДАЛНАТА НАРЕДБА, и тя самата не дава възможност да бъде освободен Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон от митрополитско служение, защото приетият с явно гласуване текст в т. 1: ,,Св. Синод може да го освободи като епархийски митрополит с решение, взето с мнозинство повече от половината на всички членове на Светия Синод, като при равногласие надделява мнението, за което е дал глас Председателят на Св. Синод". Ще се повторим: 7 не е дори половината от 15 гласа. Но и още нещо - т. 2 от § 1 не посочва причината и на какво основание го освобождава. Не може с наредба да се предвиди мнозинство, различно от Устава за вземане на решения на Св. Синод.

4. Не може да се назначава временноуправляващ митрополит на Западно- н Средноевропейската епархия на основание СИНОДАЛНАТА НАРЕДБА, приета в нарушение на Устава, защото за нас епархията не е свободна и не може да се освобождава с наредба, а само при условие на овдовяване или овакантяване на митрополитския престол.

5. Освобождаването на Тивериополския епископ Тихон от управлението на Западно- и Средноевропейска епархия също е без оповестена причина и на какво основание става. Но дори освобождаването му да беше мотивирано, то трябваше да предшества СИНОДАЛНАТА НАРЕДБА с отделно решение, което да отмени решението ни, с което е назначен от Св. Синод за управляващ епископ.

На основание гореизложените факти ние се убеждаваме, че решението е взето не както подобава на църковна Институция, а на основание на личностни амбиции и отношение, което не говори само по себе си добре за самите нас. Не могат да ни убедят разсъжденията, че по този начин предотвратяваме възможността на епископ Тихон да направи или въведе епархията в уния с Римския папа или пък да предпазим вярващите от подобно нещо. Който е решил да напусне спасителното лоно на Светата Православна Църква и погуби душата си, никой не е в състояние да го спре да стори това. Поведението на който и да е клирик не оправдава противоуставните решения и действия спрямо него.

За пореден път оставаме с убеждението, че в някои членове на Св. Синод липсва чувство за отговорност, братската любов, не царува искреност помежду ни, поради което се създават условия за разбиване, а не за запазване пълнотата и единството на светата ни Църква. Може би затова светата ни родна Църква още е обуреваема от тежкия грях на разкола. Считаме, че когато има неизяснени проблеми, каквито и действия да се предприемат, не може да се стигне до положителен резултат. С такива решения се създават поводи за нови разцепления и нови разколи. Кому е нужно днес това? Питаме се, такава ли е грижата ни за запазване на църковния мир и единство?

Страхът от отговорността пред Бога и Неговия народ ни принуждават да държим тази позиция, с която се разграничаваме от решенията на Св. Синод, прот. № 50 от 1.12.2009 година, § 1, които по нашата архиерейска съвест, не са от полза за светата Църква. Отговорността от последиците са за сметка на тези, които са взели решението.

Надяваме се и се молим Бог да устрои нещата в Св. Синод тъй, че в бъдеще при взимане на решения, дори и в най-дребното, да се окажем наистина и пред Бога православни епископи и пастири, които са готови да положат душите си за Божието стадо (Йоан. 10:11), а не да го пръскат. 

+ Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

 

 

 

03. 12. 2009 г. гр.София

 

Неврокопски митр. Натанаил:

Св. Синод за пореден път абдикира от задълженията си

 

Автор Златина Иванова   
сряда, 09 декември 2009
 
1_35.jpgНеврокопският митрополит Натанаил е изразил особено мнение по време на гласуването на Синодалната наредба за отстраняване на митрополити, непребиваващи в епархията си повече от две години. Митр. Натанаил счита, че въпросната Наредба може да нанесе вреди на институцията на Българската православна църква. Той открито заявява, че наредбата е приета като средство за решаване на каноничния проблем, възникнал след изказванията на епископ Тихон по време на срещата с папа Бенедикт ΧVI и ангажиращи БПЦ с позиция, която тя не споделя.

В особеното мнение, публикувано в официалния сайт на Българската патриаршия (тук), митрополит Натанаил разкрива причините за несъгласието си с решението на Св. Синод и обяснява, защо счита синодалната наредба за недействителна. Той разсъждава и за кризата на съборността в работата на Св. Синод и изразява опасенията си от нови разцепления и нарушаване на църковния мир, ако ръководният орган на Българската православна църква не стъпи неотклонимо върху каноните на Православната църква и Устава на БПЦ:

"Както заявихме в заседанието, за нас, някои членове на Св. Синод съзнателно изместиха църковно-каноничния проблем, който се появи с изявите на Тивериополския епископ Тихон непосредствено след VIII-я Епархийски събор на Западно- и Средноевропейска епархия, проведен в гр. Рим от 16 до 21 октомври 2009 година и най-вече с присъствието си на генералната аудиенция с Папа Бенедикт XVI и изказванията му пред микрофоните на Радио Ватикана.

 
Св. Синод вместо да вземе решение относно постъпките на Тивериополския епископ Тихон взе решения да изслуша и приеме с явно гласуване текст на СИНОДАЛНА НАРЕДБА, която според нас е в ущърб на самата духовна Институция - БПЦ. Поведението на Тивериополския епископ Тихон трябва да бъде преценявано отделно и да му се търси отговорност по каноните и Устава на БПЦ - БП, а не този случай да се възприема като „неотложен", за да се издаде НАРЕДБА за освобождаването на един епархийски митрополит, който по възприетия неоспорим принцип в УБПЦ-БП, служи пожизнено. Оборването по каквито и да е поводи на този азбучен постулат на каноните на Православието не може да бъде повод за издаването на СИНОДАЛНА НАРЕДБА при неотложни случаи. Правомощие на Св. Синод съгласно чл. 52, т. 12 е „да приема синодални наредби за устройството и управлението на Църквата в неотложни случаи и да ги внася за разглеждане в първия свикан след издаването им Църковен събор"".


 

По-нататък в мнението си митрополит Натанаил протестира срещу нарушаването на основния каноничен принцип на Църквата за пожизнеността на служението на патриарха и митрополитите. Той заявява:

"Най-важният въпрос, който в случая трябва да бъде изяснен е кой случай е „неотложен”? На първо място - това може да бъде само случай, за който липсва уредба въобще в Устава на БПЦ - БП, че да се налага Св. Синод да законодателства вместо Църковния събор. Второ - това трябва да бъде случай, който не засяга духа на Устава и неговите основни начала, а именно - съборност, единство, каноничност, а за БПЦ и принципа на пожизненост на патриарха и митрополитите. С взетото решение на Св. Синод се нарушават тези основни принципи на Православната църква. Нещо повече, те се използват за манипулиране, за да се “оправдае" поведението на Св. Синод. Ако някой е искал да въведе принцип, различен от пожизнеността е следвало да стане чрез приемане на норма в Устава от Църковния събор, защото противното е нарушаване на този принцип, което означава заобикалянето на Устава и злоупотреба с правото да се издават синодални наредби по този въпрос. Трето - наличието именно на чл. 82, ал.4, изр. 1, според който: „когато поради неизлечима болест епархийският митрополит не може да изпълнява служенето си, Светият Синод назначава за епископ, управляващ епархията" изключва възможността по тези въпроси да се издава синодална наредба, а още по-малко може да бъде определян като неотложен. Отсъствието на митрополит Симеон от епархията му е именно поради неизлечима болест като здравословно състояние, а не е поради някаква друга причина. Между тези две обстоятелства има причинно-следствена връзка и те не могат да бъдат разкъсвани и да се тълкуват сами за себе си. Следователно, извън тези хипотези Св. Синод няма право да се произнася с извънредно законодателство под формата на наредби, както и по всички други въпроси, по които има уредба в Устава, макар и на нас като членове на Светия Синод да не ни удовлетворява или да смятаме за непълна".

 
Св. Синод за пореден път абдикира от задълженията си, регламентирани в свещените канони и приетия преди близо година нов Устав на БПЦ - БП, чл. 58, т. 2., т. 19., т. 26. и т. 30. Въз основа на тези правомощия посочени по-горе Св. Синод можеше да разреши проблема, създаден от Тивериополския епископ Тихон безболезнено като начало, а в случай, че не се поправи тогава да се пристъпи към църковен съд, съгласно указанията на свещените канони и действащия Устав на БПЦ - БП, ЧАСТ ВТОРА ЦЪРКОВЕН СЪД. Вместо това Св. Синод в нарушение на свещените канони и Устава на БПЦ — БП, реши със СИНОДАЛНАТА НАРЕДБА да освободи Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон „от задълженията му като правоправещ Епархийски архиерей на Западно- и Средноевропейска епархия, считано от 1 .XII.2009 година.

 
В чл. 2 от Устава на БПЦ - БП гласи: "Основа на устройството и управлението на Българската православна църква - Българска Патриаршия са: Свещеното Писание, Свещеното Предание, Правилата на светите Апостоли, свещените Канони на вселенските и поместните събори, учението на светите Отци и настоящия Устав", т. е. Свещеното Писание, Свещеното Предание, Правилата на светите Апостоли, свещените Канони на вселенските и поместните събори, учението на светите Отци имат преднина и преимущество пред Устава. Въпреки всичко с приемането на СИНОДАЛНА НАРЕДБА на основание чл. 58, т. 12 във връзка с чл. 82, ал. 3 от УБПЦ - БП се наруши чл. 82, ал. 1, според който служенето на митрополита е пожизнено, като в същото време се наруши и ал. 3, в която се казва: „Когато митрополит по собствено желание и по причини, допустими от църковните канони, бъде освободен от длъжност, той носи титлата „бивш". Светият Синод му осигурява условия за живот, отговарящи на висотата на предишното му служение".

 
Високопреосвещеният Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон не е подавал оставка, Св. Синод не го е обвинил в нарушение на свещените канони или действащия Устав на БПЦ - БП, за да го освобождава, приемайки писмената му оставка или произнасяйки се с решение на църковен съд. Митрополит Симеон се е възползвал, поради болест, и на основание чл. 82, ал. 4 от УБПЦ - БП е поискал и е получил от Св. Синод с решение епископ за управляващ епархията.


 

Ние като член на Св. Синод сме длъжни да заявим, че решението, с което се прие СИНОДАЛНАТА НАРЕДБА е нищожно, поради изложените по-долу съображения.

 
В ЧАСТ ПЪРВА - УСТРОЙСТВО, Глава пета - СВЕТИ СИНОД, Раздел IV


 

- ЗАСЕДАНИЯ НА СВЕТИЯ СИНОД, чл. 63, ал. 2 четем: “Решенията се приемат с мнозинство повече от половината на всички членове на Светия Синод, като при равногласие надделява мнението, за което е дал глас председателят". В чл. 3 от УБПЦ - БП се изброяват 13 епархии в пределите на Република България, а в чл. 4, ал. 1, т. 1 и т. 2, двете епархии извън пределите на РБългария, които влизат също в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква - БП или общо 15. В заседанието на Св. Синод в този ден присъстваха 12 епархийски митрополити, в това число и Българският Патриарх, който е и Митрополит Софийски. Дали епархийски митрополит отсъства или е овдовял епархийският митрополитски престол това няма значение., т.е. от 15 половината не е 7 макар и в това число да е Председателят на Св. Синод. Това е абсолютно изискване, тъй като това е волята на Устава и по този въпрос делегатите на VI ЦНС ясно изразиха становищата си като дадоха пример, че при наличие на кворум от най малко 8 членове на Св. Синод съгласно чл. 60 от Устава, не е редно да се взимат решения с обикновено мнозинство, т.е само от присъстващите.

 
Когато се решава съдбата на един митрополит на БПЦ е неприемливо за нас да се взема решение в негово отсъствие. И на най-големите престъпници свещените канони дават възможност да бъдат изслушани, преди да бъдат осъдени или наказани, а с още по-голямо основание това трябва да се спазва спрямо един епископ, когато Св. Синод го освободи като епархийски митрополит.

 
Поради гореизложеното считаме, че:

 
1. Няма основание да се приема СИНОДАЛНА НАРЕДБА, тъй като поради изложените съображения по-горе няма „неотложни случаи" и не ни стана ясно кое е неотложното в случая,

 
2. За да се пристъпи към приемане СИНОДАЛНА НАРЕДБА ,,за устройството и управлението на Църквата в неотложни случаи трябва да има добре обоснована причина. В случая Св. Синод въобще не проучи и не разгледа други преписки, касаещи църковния живот в Западно- и Средноевропейска епархия, както и решенията на VIII-я епархийски събор относно промени в Устава на епархията. Но каквито и да са другите случаи в тази епархия, това не обосновава освобождаването на митрополита й.

 
3. Дори да беше уставно издържана СИНОДАЛНАТА НАРЕДБА и тя самата не дава възможност да бъде освободен Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон от митрополитско служение, защото приетият с явно гласуване текст в т. 1: ,,Св. Синод може да го освободи като епархийски митрополит с решение, взето с мнозинство повече половината на всички членове на Светия Синод, като при равногласие надделява мнението, за което е дал глас Председателят на Св. Синод". Ще се повторим 7 не е дори половината от 15 гласове. Но и още нещо - т. 2 от § 1 не посочва причината и на какво основание го освобождава. Не може с наредба да се предвиди мнозинство, различно от Устава за вземане на решения на Св. Синод.

 
4. Не може да се назначава временно управляващ митрополит Западно- н Средноевропейската епархия на основание СИНОДАЛНАТА НАРЕДБА, приета в нарушение на Устава, защото за нас епархията не е свободна и не може да се освобождава с наредба, а само при условие на овдовяване или овакантяване на митрополитския престол.

 
5. Освобождаването на Тивериополския епископ Тихон от управлението на Западно- и Средноевропейска епархия също е без оповестена причина и на какво основание става. Но дори освобождаването му да беше мотивирано, то трябваше да предшества СИНОДАЛНАТА НАРЕДБА с отделно решение, което да отмени решението ни, с което е назначен от Св. Синод за управляващ епископ.

 
На основание гореизложените факти ние се убеждаваме, че решението е взето не както подобава на църковна Институция, а на основание на личностни амбиции и отношение, което не говори само по себе си добре за самите нас. Не могат да ни убедят разсъжденията, че по този начин предотвратяваме възможността на епископ Тихон да направи или въведе епархията в уния с Римския папа или пък да предпазим вярващите от подобно нещо. Който е решил да напусне спасителното лоно на Светата Православна Църква и погуби душата си никой не е в състояние да го спре да стори това. Поведението на който и да е клирик не оправдава противоуставните решения и действия спрямо него.

 
За пореден път оставаме с убеждението, че в някои членове на Св. Синод липсва чувство за отговорност, братската любов, не царува искреност помежду ни, поради което се създават условия за разбиване, а не за запазване пълнотата и единството на светата ни Църква. Може би затова светата ни родна Църква още е обуреваема от тежкия грях на разкола. Считаме, че когато има неизяснени проблеми, каквито и действия да се предприемат, не може да се стигне до положителен резултат. С такива решения се създават поводи за нови разцепления и нови разколи. Кому е нужно днес това? Питаме се, такава ли е грижата ни за запазване на църковния мир и единство?

 
Страхът от отговорността пред Бога и Неговия народ ни принуждават да държим тази позиция, с която се разграничаваме от решенията на Св. Синод, прот. № 50 от 1.12.2009 година, § 1, които по нашата архиерейска съвест, не са от полза за светата Църква. Отговорността от последиците са за сметка на тези, които са взели решението.

 
Надяваме се и се молим Бог да устрои нещата в Св. Синод тъй, че в бъдеще при взимане решения дори и в най-дребното, за да се окажем наистина и пред Бога православни епископи и пастири, които са готови да положат душите си за Божието стадо (Йоан 10:11), а не да го пръскат".

 

 

 

 

Предизвикано писмо                                                                      

Автор БПЦО - Париж   

вторник, 23 февруари 2010

ИЛИ КАКВО СЕ СЛУЧВА В ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКАТА ЕПАРХИЯ НА БПЦ

 

Второ, отворено писмо на църковното настоятелство на БПЦО „Св. патриарх Евтимий Търновски” в Париж

 

До: Негово Светейшество българският патриарх Максим

 

Копие: Св. Синод на БПЦ

Копие: Негово Високопреосвещество митрополит Симеон

Копие: Църковните общини от Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ

 

Ваше Светейшество,

 

В началото на Великия пост сме. В това време светите отци на Църквата са излизали от манастирите и се усамотявали в пустинята, за да прекарат там св. Четиридесетница изцяло отдадени на Бога, за Когото копнеела душата им.

 

Какво правим ние, днешните християни от Западно- и Средноевропейската епархия в това време отредено за пост и молитва? Какво правим и как се чувстваме ние, енориашите от БПЦО „Св. патриарх Евтимий Търновски” в Париж. За съжаление, колкото и да искаме, не можем да останем встрани от атаките, на които е подложена епархията ни. Не сме първите, които Ви обърнахме и отново обръщаме внимание за бурята, която някои наши висши архиереи се опитват да посеят в Западно- и Средноевропейската епархия и не искаме да участваме в жътвата, която ни готвят. Проблемите в епархията ни се натрупват и трябва бързо да се възстанови Христовият мир.

 

На 1 декември 2009 г. нашият владика беше „уволнен” от Св. Синод на БПЦ!? На протестното ни писмо-молба от 2 декември 2009 г. до Вас и до Св. Синод не ни беше отговорено. Три месеца по-късно все още чакаме. Ние чакаме Вашия официален отговор. Да, искаме обяснение. Достатъчно аргументирано и ясно. Вместо отговор, ние получаваме от „протосингела” на митрополит Галактион различни депеши, с които ни се вменяват задължения: Да не споменаваме в св. Литургия нашия митрополит Симеон, а да споменаваме митрополит Галактион; Да се обръщаме към митрополит Галактион за финасовата помощ при разпределението на субсидиите за 2010 г., понеже иначе ще бъдем наказани!?

 

За Рождество Христово получихме „уволнение”, сега за Възкресение Христово може да получим и наказания!?

 

Защо пишем „уволнение” в кавички. Защото от изявлението на митрополит Натанаил, публикувано след решението на Св. Синод в „Двери на Православието”, научихме, че освен неканонично и неуставно, митрополит Симеон е уволнен не с мнозинство, а с малцинство!? Това е факт неколкократно публикуван и удостоверен и от други достатъчно уважавани източници. Оказва се, че в Св. Синод на БПЦ от 15 митрополити, гласувалите за уволнението са 7, т. е. недостатъчно, за да бъде прието решението. Т. е. приемането и изпълнението на решението е нищожно.

 

В предаванията „Вяра и общество” по БНТ неколкократно беше разискван скандалният случай с „уволнения” ни митрополит. Всеобщата оценка е, че решението на Св. Синод е неканонично и противоуставно. Такова е мнението на изтъкнати наши богослови. Такова е мнението на митрополит Симеон и на почти всичките ни свещеници (при само трима отсъстващи), събрали се на епархийската конференция в Берлин, намерили израз в решенията и протокола от 29-30 януари 2010 г., които ние като послушни чеда на Христовата църква изпълняваме.

 

Ваше Светейшество, не оставяйте поверения Ви от Господа за духовно обгрижване църковен народ. Не позволявайте на сили, чужди на Христовия мир (все още малцинство), да определят съдбините на БПЦ, защото архиерейските одежди не могат да помогнат на солта, която не соли. Не позволявайте да бъдем изкушавани, не позволявайте да се изпращат емисари из Европа, за да създават вражди и да изправят брат срещу брата. Не позволявайте да се нахлува така грубо в нашата епархия, както и да се легитимират на всяка цена духовни лица с печална слава. Не позволявайте да се използват лостовете на държавата, за да се отнеме това, което нашите свещеници и енориаши са придобили с много усилия и по Божия милост. Не позволявайте да се руши съграденото, защото то е съградено с любов, труд и молитви на много наши братя-християни, живи и представили се в Христа, както и по молитвите и усърдието на митрополит Симеон, нашия митрополит, създателя на Епархията по Божията милост, епархията на стотици хиляди наши сънародници-емигранти, които тук в в лоното на БПЦ кръщават децата си, тук се молят, венчават, изповядват, причастяват, тук умират.

 

Не позволявайте също да се изказват официални становища, които засягат достойнството на Римо-католическата църква. Не позволявайте да се критикува един братски християнски акт на уважение към главата на Католическата църква като „прочутото” коленопреклонно целуване на ръката на папата от епископ Тихон, защото това сториха и други наши архиереи, това направи и архиепископът на Париж, при посещението на приснопаметния руски патриарх Алексий ІІ в Париж. Между другото не е лошо да се помни, че изключително красивата ни църква  в сърцето на Рим, на едно от най-известните и посещавани места, е отдадена за ползване на БПЦ като дар от вече покойния римски папа Йоан Павел ІІ - точно така, както е на десетки други места в Европа. Никой не говори за молитвено общение и причастяване с католици, а за нормалната в Европа християнска братска любов и помощ. Та да си зададем въпроса и да помислим: кой е нашият ближен?

 

Молим Ви бъдете предпазливи, деликатни, стъпвайте леко, защото вървите по мечтите ни. Тук храмовете ни не са само дом за молитва, те са и нашата малка България, нашата Родина, опитваща се да приюти както емигрантите, напуснали страната ни, за да се спасят от комунистическия режим, като са променяли даже имената си, за да опазят живота си, така и една огромна част от народа ни, напуснала България по икономически причини след 1989 г.

 

Сещаме се за новопреставилия се наш духовен брат отец Иван Бонев, българския свещеник в Барселона, който, когато на смъртния си одър научава за „уволнението” на дядо Симеон, два часа не може да си поеме дъх от болка и вълнение. Кой ще му поиска прошка? Късно е вече. Как ще се изкупи тази вина? И на това чакаме отговор.

 

Днес прочетохме в църква Вашето обръщение по повод 140-годишнината от учредяването на Българската екзархия. Още един повод да си припомним, че винаги духовното възраждане предшества икономическия и политически напредък на народ и държава. Споменахте някои от основните участници в тези събития, големи наши духовни водачи, които са ни оставили пример за подражание, чийто глас е звучал силно, ясно и които са наричали нещата с истинските им имена. Така, както е постъпвал и последният български възрожденец, също участник в споменатите събития - Варненско-Преславският митрополит Симеон (1840-1937), носещ духа на нашето Възраждане, на всичко чисто и светло, което народът ни сам създаде, този дух, който той съумя да опази, да пренесе през годините и да завещае на потомците. И само един пример: той не си е позволил да взема дарения от новобогаташите, забогатели несправедливо в периода на войните в началото на 20 век! Така се дава пример, пример на един достолепно изпълнен човешки, християнски и архипастирски дълг. Думите без дела, любов и християнски морал не са достатъчни. Хубаво е, че споменахме днес тези наши архиереи, добре ще е да поменаваме и мъчениците от най-новата история на България, на които сме длъжници.

 

И накрая един цитат (стихове 5, 10, 15, 20, 35) от произведението на св. Григорий Богослов „За мене самия и за епископите”,  част от което беше публикувано в Двери на Православието на 23 януари 2010 г.: „Но за да не изглежда, че лошите господстват над всичко и че пътят им е гладък и при това никой не им се противопоставя, все пак аз предавам техните дела на последния огън, който всичко побеждава и очиства справедливо. Дори да не сме научили за всичко поради някакви хитрини, все пак аз ще поразя убийците с моята скромна реч,  защото всъщност тези, които неправилно съдят, са убийци, проливащи кръвта на невинните души: всички, които аз съм отглеждал и които водих напред. Но ще кажа това, което желаех, без да се боя от укорите, от това, което е забранено на всички и което ненавиждам повече от всичко. Аз, разбира се, няма да започна да назовавам имена, за да не излезе така, че разкривам това, което трябва да остане скрито, за да не се осмели устата ми да отиде твърде далече. Но пази се само от едно – от лошите епископи, не обръщайки внимание на „достойнството на техния престол”. Всеки може да получи високо положение, но не всеки – благодат. Обърни своя взор към овчата кожа, разгледай зад нея вълка! Убеждавай ме не с думи, а с делата си.”

 

С ясното съзнание, че както съдим, така ще бъдем съдени, просим Вашите отечески молитви! Спасението е лично дело, но само в лоното на Христовата църква. Като нейни верни чеда ще приемем Божията воля такава, каквато е!

 

Простете ни, простете ни за горчивите думи, които излизат от сърцето ни!

Простено да Ви бъде и на Вас!

На многая лета Ваше Светейшество!

Леки и спасителни пости!

 

С болка, но и с надежда за възтържествуване на правдата, за която обичаме да говорим, но това проличава и в делата ни, Ваше Светейшество, синовно целуваме десницата Ви!

 

С нами Бог!

 

Църковното настоятелство
на БПЦО „Св. патриарх Евтимий Търновски” в Париж
21 февруари 2010 г., І Неделя на Великия пост - Православна

 

 ..

 

Пристигат още писма от Българските църк. общини в Европа
в подкрепа на митр.
Симеон
Автор Двери   

четвъртък, 03 декември 2009

До редакцията на „Двери” бяха изпратени писма от различни Български църковни общини в Европа. Писмата са адресирани до Негово Светейшество Българския патриарх Максим, Председател на Св. Синод на Българската православна църква, и с копия до: Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон; до министър Божидар Димитров, наблюдаващ Дирекция вероизповедания към Министерски съвет.


 

 

Българската община в Лисабон: Авторитетът на митр. Галактион в Западна Европа силно пострада

Автор БПЦО "Св. Йоан Рилски Чудотворец", Лисабон   

четвъртък, 03 декември 2009

БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКОВНА ОБЩИНА
”СВ. ИОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ”
ГРАД ЛИСАБОН

До Негово Светейшество
Максим, Патриарх Български и Митрополит Софийски
Копие: Негово Високопреосвещенство
Симеон, Митрополит Западно и Средноевропейски
Копие: Г-н министър Божидар Димитров,
наблюдаващ Дирекция „Вероизповедания”
на МС на Р
eпубликa Бългaрия

Лисабон, 2 декември 2009г.

Ваше Светейшество,
Църковното настоятелство на БПЦО „Св. Иоан Рислки Чудотворец”, гр. Лисабон, Ви пише със загриженост и недоумение по повод оповестеното в портала „Двери на православието” решение на Св. Синод по импровизиран начин да отстрани Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Симеон от поста му и за временно управляващ на Западно и Средноевропейската епархия да назначи Старозагорския митрополит Галактион.

Молим да доведете писмото ни до знанието на председателствания от Ваше Светейшество Св. Синод с оглед евентуалното преразглеждане на взетото решение. За отстраняването на митрополит Симеон забелязваме, че настъпва без да са се променили обстоятелствата в сравнение с юли 2009 г., когато Св. Синод назначи Тивериополския епископ Тихон за управляващ на Западно и Средноевропейската епархия. А именно:

• Митрополит Симеон не е изявил междувременно желание да се оттегли.
• Митрополит Симеон по никакъв начин не е накърнил архиерейското си достоинство или доброто име на Българската православна църква.

Предвид тези съображения, решението на Св. Синод за отстраняване на митрополит Симеон, и то по непредвиден от Устава на БПЦ ред, придобива характер на произволна намеса в делата на един епархийски архиерей, което е, меко казано, смущаващо.

Притеснява ни също, че нов управляващ на епархията ни е определен за срок от шест месеца вместо уставно полагащите се три, необходими за подготовката на митрополитски избор. Намираме, че това е начин мълчаливо да се заобиколи правото ни на глас при избора на епархийски архиерей. Считаме, че при цялата си неоспорима мъдрост, Св. Синод познава обстановката в Западна Европа по-слабо от нас, спасяващите се тук православни християни. Именно с оглед на този факт процедурата за избор на митрополит предвижда не неговото централизирано назначение, а взаимодействие между епархията и Св. Синод. Тази процедура, произтичаща от съборната природа на Църквата и залегнала в Устава на епархията ни, отстояваме с убеденост.

Най-накрая, недоумяваме пред определянето на Старозагорския митрополит Галактион за управляващ епархията ни. Известно е, че авторитетът на митрополит Галактион в Западна Европа силно пострада от:

• Оповестеното му агентурно минало в Държавна сигурност. Държавите-домакини на църковните ни общини са силно чувствителни към личностната цялостност на църковните веро и нравоучители, така че въдворяването на митрополит Галактион тук, макар и временно, може да навреди на отношенията ни с тях.
• Самоволно отслуженото от митрополит Галактион архондисване в римската базилика Санта Мария Маджоре, незачитащо българската православна юрисдикция на митрополит Симеон над Западна Европа.

Без съмнение в еднаквата Ви отеческа обич към чедата на Българската православна църква в и зад граница, молим да се застъпите за правата на канонично избрания ни митрополит.

Оставайки верни в Господа чеда на Ваше Светейшество, целуваме патриаршеската Ви десница и просим светите Ви молитви.
 
Църковно настоятелство на БПЦО “Св. Иоан Рилски Чудотворец“ гр. Лисабон
Rua Eduardo Coelho nº78, 3º Esqº, Lisboa 1200-168
TEL / FAX +351 21 00 46 481

     

 

 

Българската църковна община в Хамбург изразява несъгласие с отстраняването на митр. Симеон
Автор БПЦО "Св. св. Кирил и Методий" - Хамбург
  

сряда, 02 декември 2009

Българската църковна община "Св. св. Кирил и Методий" в Хамбург е изпратила открито писмо до Негово Светейшество Българския патриарх Максим, до Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Симеон и до министър Божидар Димитров, отговарящ за Агенцията за българите в чужбина и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. В писмото се казва:

Ваше Светейшество,

 

както научихме от електронното издание "Двери на Православието",  "...митрополитите са взели решение да гласуват т. нар. "синодална наредба",... с която Св. Синод да има право да освобождава от длъжност митрополит, който по здравословни и други причини не може да изпълнява задълженията си, .. с която освобождава митр. Симеон от длъжност"

 

Тъй като Българската Православна Църковна Община "Св. св. Кирил и Методий" - Хамбург е част от Западно- и Средноевропейската епархия, църковното настоятелство си позволява да изрази несъгласие с освобождаването от длъжност на митрополит Симеон.

Нашите мотиви са свързани най-вече с личността на митрополита, за чиято апостолска дейност по основаването на  Западно- и Средноевропейската епархия знае всеки от вярващите православни българи, живеещи в чужбина.

С особено умиление си спомнят за дядо Симеон старите емигранти,  напуснали по време на  комунистическия режим България. Тези наши сънародници, за които чужбина е била едновременно и спасение, и Голгота, свързват оцеляването си през трудните изгнаннически години със светлата  личност на дядо Симеон.

Като българи, живеещи в чужбина, ние се чувстваме морално задължени на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон за неговата дългогодишна апостолска дейност и намираме, че не възрастта и здравословното състояние,  а силата на духа и мъдростта би трябвало да бъдат водещи при избора или отхвърлянето на един духовен водач.

Ето защо ние се обръщаме към Вас с мобла, да ни оставите и за в бъдеще дядо Симеон за наш духовен баща.

С дълбоко уважение
Църковно настоятелство на
БПЦО "Св.Св. Кирил и Методий" - Хамбург

 

 

Църковното настоятелство при храм „Св. патриарх Евтимий Търновски” Париж:


Baше Светейшество,
С недоумение и огорчение научихме за освобождаването от длъжност на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, респективно и на Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон.


Като верни чеда на светата ни Православна църква, ние не можем да останем безразлични към този акт, който е необясним за нас от каноническа,
  духовна и морална гледна точка, а информацията достигаща до нас е оскъдна, неофициална, едностранна... Като пълноправни членове на Светото Тяло Христово, смятаме, че сме длъжни да заемем позиция, която се изразява в категоричното ни желание  Решението на Св. Синод  да бъде преразгледано.


С това писмо изразяваме синовната ни преданост към Негово Високопреосвещенство митрополит Симеон, основател на епархията в тежките за Църквата ни години на комунистическия атеистичен режим, и Негово Преосвещенство епископ Тихон, който познава емигрантската душа, защото е бил, и е, един от нас. За нас, те са нашите духовни отци, които познават в пълнота живота на всяка една от енориите си и положиха огромни усилия за
  изграждането и обгрижването им. Това виждат очите ни. Като оставаме верни духовни чеда на Ваше Светейшество, просим Вашите свети молитви  и вашето съдействие да бъде поправена тази груба грешка.


Току-що, с болка прочетохме писмото на нашия митрополит Симеон до Ваше Светейшество, публикувано в интернет страницата „Двери на Православието” и дълбоко вярваме във Вашата патриаршеска мъдрост в този кризисен за епархията ни момент.

Смирено целуваме десницата Ви.

--------------------

 

 


Българската православна църковна община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, Германия, пише:

"Уповавайки се до сега на непогрешимостта и правилността на всички решения на Светия Синод, ние бяхме дълбоко изненадани от последното решение. Недоумявайки какви подбуди са подтикнали голяма част от високопреосвещените митрополити на БПЦ да дадат подобно предложение и след това да го гласуват, ние си позволяваме да изразим категорично нашето несъгласие с взетото вече решение и доколкото сме запознати с Устава на БПЦ да го приемем като нарушение на този устав. Няма да коментираме личността на митрополит Симеон. Целият свят го познава като ревностен, авторитетен и достоен духовен посланик на България пред лицето на всички християнски църкви, който никога не е опетнил достойнството и доброто име на Българската православна църква. Затова искаме да изразим мнение и опасение от един неподозиращ от Светия Синод международен църковен проблем, който може да се създаде, ако решението за отстраняване на митрополит Симеон не бъде отменено. В тесен контакт сме с всички православни църкви в Германия, както и с Католическата и Евангелската църква, където Митрополит Симеон е високо ценен, затова си позволяваме да изразим нашата дълбока загриженост от възникването на междуцърковен конфликт. Без съмнение в отеческата Ви обич към чедата на Българската православна църква зад граница, молим да се погрижите за запазване на мира и любовта в богодарованата ни Западно- и Средноевропейска Епархия, както и за запазване на авторитета на БПЦ в чужбина."

 

 


-------------------------

Българска православна църковна община „Св. Ник
oлaй Мирликийски Чудoтвoрeц”, гр. Рeгeнсбург, Гeрмaния:

 

Ваше Светейшество,
Пиш
e Ви Църковното настоятелство на БПЦО „Св. Никoлaй Мирликийски Чудoтвoрeц” oт гр. Рeгeнсбург, Гeрмaния. Гoлямa e бoлкaтa нa всички ни oт рeшeниeтo нa Св. Синoд да освободи Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон от задълженията му и да назначи за временно управляващ на Западно- и Средноевропейската епархия друг митрополит. Нaшитe събрaтя oт Сръбскaтa прaвoслaвнa църквa учудихa свeтa с aкциятa дa свaлят приживe вeчe пoкoйния Сръбски пaтриaрх Пaвел, но зa рaдoст нa цeлия прaвoслaвeн свят синoдaлнитe aрхиeрeи нa Сръбскaтa прaвoслaвнa църквa нe приeхa тoвa унизитeлнo прeдлoжeниe и oстaвихa сръбския пaтриaрх дa си oтидe oт нaс в мир и пoчeсти, кaквитo e зaслужил.

Н
e знaeм кaкви - чeрни или чeрвeни - сили дeйствaт в мoмeнтa в Свeтия Синoд нa БПЦ и кoй oт нaшитe aрхиeрeи e нaпрaвил тoвa пoзoрнo прeдлoжeниe, мoжeм сaмo дa гaдaeм. Нeкa Бoг дa гo съди и всички oнeзи, кoитo сa пoстaвили пoдписитe си пoд тoвa рeшeниe.

В
aшe Свeтeйшeствo, мoлим синoвнo дa сe зaстъпитe зa дядo Симeoн, нeкa стaрeцът изживee днитe, кoитo Бoг му e oтрeдил, в мир. Свeтият Синoд нa БПЦ щe нoси пълнa oтгoвoрнoст нe сaмo прeд Бoгa, нo и прeд eврoпeйскитe съдeбни влaсти, aкo - нe дaй си, Бoжe! - дядo Симeoн прeдaдe Бoгу дух зaрaди тeзи нeaдeквaтни рeшeния.

М
oлим Бoгa дa врaзуми синoдaлнитe aрхиeрeи дa нe вкaрaт дядo Симeoн с пoдoбни рeшeния прeждeврeмeннo в грoбa. Нeкa Бoг дaдe сили нa нaшия бoлeн стaрeц, кoйтo ни e пoсeщaвaл и по дoмoвeтe ни, кoгaтo e идвaл в Рeгeнсбург, кoйтo ни e нaпътствaл и ни e дaл сили зa нaдeждa и вярa в Бoгa.

Н
e зaбрaвяйтe същo и тoвa, чe нaшaтa църкoвнa oбщинa e пoдчинeнa нa юрисдикциятa нa БПЦ, нo aкo прeнeбрeгнeтe жeлaниeтo нa нaс, вярвaщитe християни, щe нaмeритe църквитe ни зaключeни зa кaквитo и дa e врeмeннo упрaвлявaщи Зaпaднo- и Срeднoeврoпeйскaтa ни eпaрхия нa БПЦ.

Ни
e aпeлирaмe към Свeтия Синoд нa БПЦ и синoвнo прoсим дa увaжитe прoшeниятa и жeлaниятa нa нaс, кoитo нe жaлим и врeмe, и сили, и срeдствa, зa дa свeти дaлeч oт Рoдинaтa ни свeтлинaтa нa прaвoслaвнaтa ни вярa.

Ц
eлувaмe свeтaтa Ви архипaстирскa дeсницa и oстaвaмe нa Вaшe Свeтeйшeствo вeрни в Гoспoдa чeдa!

------------------------

 

 


Българска православна църковна община „Цар Борис Покръстител”, гр. Берлин, Германия:


Ваше Светейшество,
С голямо огорчение узнахме днес, че Св. Синод е приел една съвсем тенденциозна наредба на основание на чл. 58, т. 12 от
 УБПЦ от 2008 г., с която Св. Синод да има право да освобождава от длъжност митрополит, който по здравословни и други причини не може да изпълнява задълженията си.

В този случай фактически се визира един единствен от членовете на Св. Синод, именно нашият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, с цел да бъде освободен от митрополитското му служение.

Като оставяме настрана пълната несъстоятелност за приложението на визираната по-горе разпоредба от УБПЦ в случая, изразяваме силното си безпокойство за последствията, които спомената синодална наредба би имала за църковните общини в епархията ни.

На всяка въцърковена личност е много добре известно, че митрополитски избор се провежда с изключителна отговорност, а отстраняването на митрополит от служение е нещо още по-отговорно.

Съвсем добре е известно и на Св. Синод, че вярата не може нито да се поражда, нито дори да се подхранва и поддържа без доверието към личността на правоправещия архиерей, без неговата легитимност.

Излишно е да напомняме, че без усилията на митрополит Симеон нашата епархия нямаше да съществува.

В случая синодалната наредба не само омаловажава служението на Западно- и Средноевропейския архиерей, нещо повече, опитва вместо с духа си да животвори, с буква да убие.

-------------------------

Българска православна църковна община “Св. Кирил и Методий”, гр. Дения, област Валенсия, Испания:

 

 


Ваше Светейшество,

Църковното настоятелство на БПЦ Община “Св. Св. Кирил и Методий” в област Валенсия – Испания Ви пише със загриженост и недоумение по повод публикуваното в портала „Двери на православието” решение на Св. Синод да отстрани Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон от поста митрополит на епархията, както и неговия помощник, Тивериополския епископ Тихон, по непредвиден от Устава на БПЦ ред.
 

Това решението на Св. Синод е произволна намеса в делата на един епархийски архиерей, поради което църковното настоятелство си позволява да изрази своето несъгласие с него и моли Ваше Светейшество да се застъпите за правата на канонично избрания ни митрополит.

Оставайки верни в Господа чеда на Ваше Светейшество, целуваме патриаршеската Ви десница и просим светите Ви молитви.

-------------------------

 

 


Българска православна църковна община "Св. Йоан Кръстител", гр. Братислава, Словакия:

Ваше Светейшество,
С недоумение и смут изслушахме от нашия свещеник новината, че с административна наредба на Св. Синод сме осирот
eли.

Тъй като за „черно на бяло” се
  смята писмо със съответните подписи и печати, засега не си позволяваме да мислим, че това е истински Коледен „дар”, а не виртуален спам. В полза на това говори и липсата на информация от страна на официалния сайт на Светия Синод на Българската православна църква. Наистина нашата епархия е най-младата сестра на родната ни църква, но все пак е членка на Светия Синод и желаем да бъде приемана като такава с всичките ú достоинства.

Тъй като сме духовни чеда на дядо Симеон, думите ни, изпълнени със синовна обич към него, вероятно в дадената ситуация няма да имат голяма тежест. Затова бихме обърнали повече внимание на фактите около уволненито му. Между нас няма запознати с
  „изкуството” на църковните параграфи, но интернетовият начин на подаване на такава изключително важна информация е доста странен, студен и бездушен. След като се запознахме с публикациите на www.dveribg.net по възникналия проблем, възникна въпросът, дали това, което е там написано, отговаря на истината. Явява се като абсурд, Уставът на БПЦ да служи като доказателство на две коренно противоположни тези.

Знайно е, че Църквата е там, където е епископът, но и епископът без стадо не е епископ. А дядо Симеон, ако е с крехко здраве, то главната причината за това е служението му, да бъдем ние негово стадо. Мечтата на повечето свещеници е да служат в бляскав храм със златни кубета. Не по такъв път вървят свещениците извън пределите на родината ни. Всички те започват от нулата, от кътче в собственото си жилище, запрашения клуб, понякога и от мазе със скромен олтар, за да може след няколко години да създадат център на намерилите нова родина безродни балгари. И ако отделните свещеници изкачват голготата на съграждане на 1-2 енории, то дядо Симеон от пустинята издигна и храм, и родина за всички православни българи в Европа.

Затова,
  Ваше Светейшество, грях ще е, ако сега, когато е сам и има нужда от нашата любов, да махнем с ръка и да речем: Да си се лекува и да сърба, каквото той или някой друг му е надробил. Всъщност с какво и на кого пречи „надробеното” от него?!

Ваше Светейшество, Високопреосвещени членове на Светия Синод, ако сте убедени, че уволнението е лекарство, не бива ли да се запитаме: А дозата добра, ли е? Няма ли да послужи като отрова? Не трябва ли да са за поука уволняванията и назначаванията от недалечното минало в БПЦ? Нека не забравяме, че единствено Западно- и Средноевропейската епархия преплава бурните води на разкола непоклатима и единна, сплотена под мъдрото ръководство на Негово Високопреосвещенство Симеон, Митрополит на Западно- и Средноевропейска епархия.

Целуваме Архипастирската Ви десница и оставам во Христа Ваши духовни чеда.

------------------------

 

 


Българска православна църковна община „Св. Седмочисленици”, гр. Загреб, Хърватия

Църковното настоятелство при Българската църковна община „Св. Седмочисленици” в Загреб, Хърватия, също изразява несъгласие с решението на Св. Синод. Те пишат: „Дълбоко сме възмутени и потресени от „синодалната наредба“, според която нашият дълбоко уважаван и на всякъде почитан митрополит Симеон е освободен или, както пише в сайта
www.dveri.bg  „уволнен”, и на негово място назначен друг митрополит.

Митрополит Симеон направи изключително много за запазването на православната вяра и българското самосъзнание сред нашите българи от другата България. Работейки неуморно
  „Церкви и Отечеству на пользу” .

БПЦО „Св. Седмочисленици”, гр. Загреб, Хърватия, като част от Западно- и Средноевропейска епархия, изразяваме своето несъгласие със синодалната наредба и държим тя да бъде преразгледана."

----------------------

 

 


В писмото си
Българската православна църковна община „Св. Анна“, гр.
 Пасау, Германия, между другото пише: "Ваше Светейшество, с гoлямo oгoрчeниe прoчeтoхмe нoвинaтa в „Двeри нa Прaвoслaвиeтo” зa увoлнeниeтo нa Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон. Тoвa e нeчувaнo и нeвиждaнo чудo, никъдe пo свeтa нямa пoдoбнo нeщo. Мoлим Вaс, кaтo пaтриaрх нa Бългaрия, дa нe пoзвoлявaтe дa сe унищoжaвa aвтoритeтът нa Църквaтa ни oт сoбствeнитe ни aрхиeрeи, при тoвa от eлитa нa Църквaтa ни  - oт Св. Синoд. Свeтият Синoд нa БПЦ нoси мoрaлнa и съдeбнa oтгoвoрнoст зa тoвa убийствo, aкo стaнe нeщo с нaшия oт всички oбичaн дядo Симeoн сeгa, кoгaтo смe в пeриoдa нa Кoлeднитe пoсти!"

----------------------

 

 


Българската православна църковна община „Св. Николай Мирликийски” в гр. Мадрид, Испания,
 настоява да получи официална информация за решенията на Св. Синод за техния епархийски митрополит. Те пишат още: „В последните дни с недоумение и неспокойство следим новините от средствата за масова информация, които подробно ни информират за извършения преврат от страна на Св. Синод на БПЦ в Западно- и Средноевропейската епархия, отстранявайки от духовното й ръководство митрополит Симеон и Тивериополския епископ Тихон. Този незаконен акт е сравним със заточването и отстраняването на Екзарх Стефан от длъжност през 1948 год. от тоталитарния режим на БКП, но 61 год. по-късно да се случи в една държава от Европейския съюз и в една институция като БПЦ с наскоро гласуван Устав, е просто необяснимо. И най-учудващото е, че в официалния сайт на БПЦ не споменават дори една дума за случилото се."

------------------------

 

 


Своето възмущение и несъгласие със синодалната наредба за освобождаването на митрополит Симеон изразяват и членовете на Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий” в гр. Будапеща, Унгария. С остри думи те обвиняват онези, които са посегнали на пастира им, и отправят молба към Светейшия патриарх да ги защити и да бъде оставен митр.
Симеон за техен духовен баща.

 

 

Истината за приетата от Св. Синод наредба
Автор Ловчанска митрополия   

четвъртък, 03 декември 2009

В Dveri.bg  е публикувана статия със заглавие “Важни решения на Светия Синод променят Устава на БПЦ”.

 

Това заглавие на статията подвежда читателя, тъй като в него изопачено се коментира решението на Светия Синод за  освобождаването на митрополит Симеон.

С това решение не се променя нито един текст от Устава на БПЦ. То е взето на основание чл.58 т.12 от Устава на БПЦ, която регламентира едно от правомощията на
  Светия Синод в пълен състав, изразяващо се в следното:  “да приема синодални наредби за устройството и управлението на Църквата в неотложни случаи и да ги внася за разглеждане в първия свикан след издаването им събор."

 

Не е вярно твърдението в статията, че мотив да бъде взето решението е здравословното състояние на митрополит Симеон. 

Точният текст на Наредбата е следния:

 

1. Ако един Митрополит в период на повече от две години не пребивава преимуществено в Епархията си, Светият синод може да го освободи като Епархийски Митрополит с решение  взето с мнозинство повече от половината на всички членове на Светия Синод като при равногласие надделява мнението , за което е дал глас председателят на Светия Синод. В този случай Светият синод назначава Епархийски Митрополит за наместник на овакантения престол. Наместникът на овакантения престол в срок от шест месеца, считано от датата на назначението си, провежда избор за Митрополит и управлява Епархията, докато новоизбраният встъпи в длъжност.

 

2.   Под преимуществено пребиваване в Епархията следва да се разбира пребиваване за повече от половината от посочения в чл.1 период.


Видно от съдържанието на Наредбата, причина за освобождаването на Митрополит Симеон
  е продължителното отсъствие от поверената му Епархия.

Съгласно нормата на чл. 81 ал.1 от Устава на БПЦ “Епархийският Митрополит като
  апостолски приемник има духовната, църковната и административната власт в Епархията. Той има цялата пълнота на йерархическата власт в делата на вярата и нравствеността, свещенодействието и пастирската грижа” .

А съгласно чл.81 ал.3 от Устава на БПЦ “На Епархийския митрополит принадлежи правото на инициатива и ръководство във всички области на епархийския живот.”

Цитираме тези текстове от Устава, за да акцентираме върху факта, че Светият Синод е взел
  решение за Наредбата “не за да обслужи нечии интереси или да задоволи нечии амбиции”, както се твърди в друга статия по същия повод, публикувана в Dveri.bg, а явно от загриженост за пълноценния живот в Епархията.

При липсата на подобно решение, най-вероятно авторите на тези статии биха обвинили в безхаберие
  Светия Синод за делата в  Западно и Средноевропейската Епархия, както се е случвало неведнъж.

Установено е, че в продължителен период от време митрополит Симеон не е пребивавал в Епархията си. Дори и да има управляващ в нея, той не би могъл по никакъв начин да осъществи контрол или да оказва пълноценно съдействие на управляващия.

А що се отнася до твърдението, че в Устава на БПЦ се предвижда тримесечен срок за избор на Епархийски Митрополит, а в наредбата се предвижда шестмесечен срок и то не е съвсем точно. В нормата на чл.93 от
  Устава  на БПЦ е посочено,че:  “Овдовяла или овакантена Епархия не трябва да остава повече от три месеца без канонически митрополит според църковните правила.” Срок за провеждане на избор за Митрополит в Устава на БПЦ не е поставен. В нормата на чл. 84 ал.2 от Устава на БПЦ е посочено, че: “Наместникът на овдовелия или овакантен престол  провежда избор за митрополит и управлява Епархията, докато новоизбраният встъпи в длъжност. “

В цитираната Наредба е посочено изборът да се проведе в срок от 6 месеца, което не означава, че в съответствие с нормата на чл.93
  от Устава на БПЦ няма да се проведе  този избор и за по-кратък срок.

Най-вероятно
  членовете на Светия Синод са съобразили обстоятелството, че по-трудно биха се провели изборите в  Западно и Средноевропейската епархия, но и с тази част от текста на Наредбата те не променят Устава, тъй като тя се отнася до този “неотложен случай” във връзка с управлението на Църквата,  по който те вземат отношение с нея, а не въобще до всички случаи на избор на Епархийски митрополит. А видно от текстовете на Устава срок за избор на митрополит няма.

 

 

Важни решения на Св. Синод от днес променят устава на БПЦ
Автор Двери.бг
  

вторник, 01 декември 2009

Св. Синод на БПЦ днес е взел важно решение, което по начало ще доведе до промяна в устава на Църквата ни. Явно подтикнати от критиките срещу поведението на Тивериополския епископ Тихон по време на епархийския събор в Рим около празника на св. Йоан Рилски (18-21.10.2009 г.), митрополитите са взели решение да гласуват т. нар. "синодална наредба" (вероятно в съгласие с чл. 58, т. 12 от устава на БПЦ: "приема синодални наредби за устройството и управлението на Църквата в неотложни случаи и да ги внася за разглеждане в първия  свикан след издаването им Църковен събор"), с която Св. Синод да има право да освобождава от длъжност митрополит, който по здравословни и други причини не може да изпълнява задълженията си. Наредбата ще е в сила до следващия Църковен събор (2012 г.), когато ще бъде разгледана от събора и текстът й ще бъде вмъкнат в устава на БПЦ или пък ще бъде отхвърлена и ще се прекрати силата й.

За запознатите читатели е ясно, че в случая предмет на обсъжданията е бил Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон, който наистина не е добре здравословно и преди четири години беше подал оставката си, но след четири месеца я оттегли и продължи да ръководи епархията си, доколкото можеше, подпомаган от викарния си епископ Тихон. Най-сетне през лятната си сесия на т. г. Св. Синод по настояване на митр. Симеон назначи еп. Тихон за управляващ епархията. Много скоро обаче синодът си промени мнението и сега прие въпросната наредба, с която освобождава митр. Симеон от длъжност, съответно и управляващия епархията еп. Тихон и назначава Старозагорския митрополит Галактион за управляващ и Западно- и Средноевропейската епархия. Той е бил задължен от решението на Св. Синод в шестмесечен срок да проведе избор за нов Западно- и Средноевропейски митрополит.

Не е ясно защо срокът е шестмесечен, когато уставът повелява това да стане в тримесечен срок (чл. 93), но това е най-малкото. Остават неясни засега два въпроса: 1) как ще реагира митр. Симеон на този акт на събратята си; 2) къде ще отиде еп. Тихон, след като е освободен от задълженията си.

Двери.бг ще продължи да следи за вас развитието на този небезпрецедентен случай в дългата и богата история на синодните взаимоотношения.

 

 

 

SOFIA / BULGARIA, 29 July 2009:
Wegen eines schweren Herzleidens bat Metropolit SIMEON (Kostadinov) von West- und Mitteleuropa von seiner anstrengenden Taetigkeit in der Sorge um die bulgarischen orthodoxen Christen in seiner uebergrossen Dioezese von Rom bis Oslo und von Budapest bis Lissabon durch einen amtsführenden Bischof entlastet zu werden.
 In der Sitzung vom 29.7.2009 gab der Hl.Synod (die Versammlung aller Dioezesanbischoefe) der Bulgar. Orthodoxen Kirche seiner Bitte statt und setzte den bisherigen Vikar-Bischof TIHON von Tiberiopol als amtsfuehrenden Bischof der Dioezese ein.
 Metropolit SIMEON wird weiterhin als Metropolit  von West- und Mitteleuropa gedacht.
 
 Because of a severe heart weakness Metropolitan SIMEON (Kostadinov) of Western- and Central Europe in his straining care for the Bulgarian Orthodox Christians in his vast diocese from Rome to Oslo and from Budapest to Lisbon asked to confirm the nomitation of an Administrating Bishop.
 
In the session of 29-7-2009 the Holy Sinod of the Bulgarian Orthodox Church accepted his letter and decided to install Bishop TIHON as Administrating Bishop of the diocese.
 Metropolitan SIMEON will continue to be Metropolitan of Western- and Central Europe.

 

С ПРОТОКОЛ № 34 от заседанието си на 29. 07. 2009 г. Св. Синод на БПЦ взе следните решения:

Във връзка с:

- Писмо, вх. № 510/25. 06. 2009 г., на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон с молба поради здравословното му състояние, на основание Устава на БПЦ, чл. 82, ал. 4, да бъде утвърден управляващ Западно- и Средноевропейската епархия.

Св. Синод Р Е Ш И:

На основание чл. 82, ал. 4 от УБПЦ определя за управляващ Западно- и Средноевропейска епархия Тивериополския епископ Тихон, досегашен викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

"Двери на Православието":

Автор Иван Константинов   
четвъртък, 30 юли 2009
col_14_TIHON.jpg
На днешното си заседание Св. Синод на БПЦ е приел предложението на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон управлението на епархията му да поеме неговият викарий Тивериополският епископ Тихон. Решенията на заседанието бяха публикувани на официалния сайт на Българската патриаршия.

Митрополит Симеон е изтъкнал влошеното си здравословно състояние като мотив да се оттегли от управлението на епархията. От години архиереят живее във Финикс, Аризона, САЩ, тъй като климатът там е подходящ за здравето му.

Митрополит Симеон се позовава на чл. 82, ал. 4 от Устава на БПЦ, според който, ако епархийският митрополит страда от неизлечима болест и не може да изпълнява служението си, „Светият Синод назначава епископ за управляващ епархията. Той има правата и задълженията на епархийски митрополит. Управляващият епархията епископ при богослужебно чинопоследование поменава епархийския митрополит”.
 

Чл. 82.

(1) Служението на митрополита е пожизнено.

(2) Преместване на митрополит от една епархия в друга е забранено.

(3) Когато митрополит по собствено желание и по причини, допустими от църковните канони, бъде освободен от длъжност, той носи титлата „бивш”. Светият Синод му осигурява условия за живот, отговарящи на висотата на предишното му служение.

(4) Когато поради неизлечима болест епархийският митрополит не може да изпълнява служението си, Светият Синод назначава епископ за управляващ епархията. Той има правата и задълженията на епархийски митрополит. Управляващият епархията епископ при богослужебно чинопоследование поменава епархийския митрополит.

 

Фоторепортаж от заседанията на IV предсъборно всеправославно съвещание в Шамбези

 

   Др.Христо Беров:

България и Българската православна църква в Хумболтовия университет - Берлин

Wir gratulieren

Prof. Dr. Hans-Dieter Döpmann zum

80. Geburtstag !

Am 15. Mai hat Prof. Dr. Hans-Dieter Döpmann sein 80stes Lebensjahr vollendet.

Aus diesem Anlass hat die Deutsch-Bulgarische Gesellschaft e.V. in Zusammenarbeit mit der

Theologischen Fakultät der Humboldt-Universität zu Berlin am 22. und 23. Mai zwei feierliche Veranstaltungen

in Berlin organisiert.

Durch eine Reihe von wissenschaftlichen Vorträgen wurden das Werk von Prof. Döpmann und seine Schwerpunktthemen

geehrt - die orthodoxe Kirche in Bulgarien, Kirchengeschichte, Ostkirchenkunde u. a.

Gewürdigt wurde sein jahrzehntelanges Wirken als Kirchenhistoriker der Humboldt-Universität, in kirchlichen Gremien und

als Ehrenmitglied der Deutsch-Bulgarischen Gesellschaft.

Herausgehoben wurde sein Einsatz bei der Kenntnisvermittlung sowie bei der Förderung der Beziehungen zu

den orthodoxen Kirchen und ihren Völkern in Südost- und Osteuropa.

Das Deutsch-Bulgarische Forum gratuliert Herrn Professor Döpmann herzlich zu seinem Geburtstag und bedankt

sich für die jahrelange gute Zusammenarbeit.

 

 

Приятел на България и Българската църква с отличие от германския президент
Автор Иван Димитров,
събота, 29 март 2008

Неотдавна президентът на Федерална република Германия е отличил с висок орден един професор по богословие и голям приятел на нашата страна и Църква. Това е богословът проф. д-р Ханс-Дитер Дьопман, пенсиониран преподавател от Хумболтовия университет, познавач на руския и българския език и добър приятел на България и Българската православна църква. Той е почетен член и на Немско-българското дружество за приятелство.

За заслугите му в “разпространение на знания за православните църкви и равитие на отношенията с тях и техните народи като принос за европейското единство” проф. Дьопман е бил награден с ордена “Кръст за заслуги с лента” на Федерална република Германия.

Честитим му от сърце и му желаем още дълги години да работи за развиване и задълбочаване на немско-българските приятелски отношения.

В Неделя на православието (16.03.2008) почина предстоятелят на Руската задгранична църква
http://news.yandex.ru/yandsearch?cl4url=www.interfax-religion.ru/%3Fact%3Ddujour%26div%3D306&country=Russia

Oecumenical Patriarch of Constantinople BARTHOLOMAIOS on an official visit to Sofia 2007 Nov 14-17

Днес бе ръкоположен нов епископ на БПЦ

Автор Полина Спирова   
неделя, 20 януари 2008

 
Негово Светейшество Българският патриарх Максим днес оглави св. Литургия, по време на която хиротониса архимандрит Даниил за Драговитийски епископ.

В богослужението взеха участие високопреосвещените митрополити Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великпореславски Кирил, Великотърновски  Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил, преосвещените епископи Адрианополски Евлогий, игумен на Рилския манастир, Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод,  Деволски Теодосий, Маркианополски Константин, Знеполски Йоан, архимандритите Григорий, протосингел на Софийска епархия, и Йоан, председател на отдел „Богослужебен” на Св. Синод, както и архимандрити и свещеници от Неврокопска епархия, столични свещеници, монаси от различни епархии.

Храмът беше изпълнен с народ. Много богомолци от Неврокопска митрополия бяха дошли за хиротонията на клирика от тяхната епархия. Над десет иподякони на различна възраст от катедралния храм в Неврокоп също присъстваха на ръкоположението, както и момичета от църковния хор към храма.

Накрая със слово към новоръкоположения епископ се обърна Негово Светейшество патриарх Максим. (Целият текст тук)

В него той отбеляза какви качества трябва да притежава епископът.

В отговор епископ Даниил обеща, че ще се труди неуморно за благото на родната ни Църква и ще се старае да бъде достоен за голямото доверие, което му се гласува с тази хиротония. (Целият текст -
тук)

Поради лошото озвучаване на патриаршеската катедрала почти никой от богомолците не успя да чуе нищо от разменените слова, но с благоговение всички изчакаха прочитането им.

 След многолетствията, прогласени от двамата протодякони Стефан Марков и Любомир Братоев, тържеството продължи в приемния салон на синодната палата.

Новият епископ дойде там със своя духовен старец, Неврокопския митрополит Натанаил. Негово Светейшество вече ги очакваше и поздрави още веднъж епископ Даниил с хиротонията му.

На богослужението и поздравленията в синодната палата присъстваха игуменът на Зографския атонски манастир архим. Амвросий и библиотекарят на св. обител о. Пахомий, роднини и близки на епископ Даниил, кметът на гр. Неврокоп г-н Владимир Москов, духовници от епархията.

 От името на проф. Огнян Герджиков, председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията, приветствие към новия архиерей поднесе експертът към комисията г-жа Росица Станимирова. В него беше подчертано, че е похвален починът на БПЦ да издига млади кадри във висшия си клир. Приветствие и картина поднесе проф. Иван Желев, директор на дирекция „Вероизповедания” към МС (целия текст на приветствието -
тук). С думи на благодарност отговори епископ Даниил за насърчителните слова, изречени от проф. Желев, който е и негов преподавател от Богословския факултет.
 
Доц. Александър Омарчевски, зам.-декан на Богословския факултет, също поздрави новия епископ и му пожела плодотворно служение.

Накрая за духовниците и гостите беше поднесена почерпка. Негово Светейшество поздрави присъстващите с хиротонията на новия епископ и пожела на всички здраве и дълголетие.

 

 

2007-11-15
Oecumenical Patriarch of Constantinople BARTHOLOMAIOS on an official visit to Sofia 2007 Nov 14-17:

His Allholiness visited His Holiness Bulgarian Patriarch MAKSIM, received the Doctor Honoris Causa from Bulgarian University of Library Science, met with children in need and invited them to pass Holy Easter in Constantinople and concluded his stay on invitation by Patriarch MAKSIM by a prayerful visit to Sofia´s 14th century Dragalevtsi-Monastery Драгалевски манастир "Св. Богородица" in the woods of Vitosha mountain.
            
The Holy Synod of the Bulgarian Orthodox Church postponed the Meeting of all Metropolitans to November 26th to honor the extinguished guest.

 

На многая и благая лета  Ваше Светейшество !

Българският патриарх Максим на 93 години

 понеделник, 29 октомври 2007                          
Източник: Фокус

Предстоятелят на БПЦ днес отбеляза 93 годишнината си с отбрани гости в Троянската света обител "Успение на Пресвета Богородица".
Екипът на Православие БГ желае крепко здраве на дядо Максим.
По повод рождения ден на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бе присъдено почетното звание Доктор хонорис кауза на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии. Това почетно звание се присъжда на Българския патриарх за неговите заслуги към народ и Църква, към науката и висшето образование. Председателят на Народното събрание Георги Пирински изпрати поздравителен адрес до Негово Светейшество Максим, Патриарх Български и Митрополит Софийски, а Министърът на културата проф. Стефан Данаилов изпрати цветя на главата на Българската православна църква с пожелания за здраве и дълголетие.

Продължение...

 

La Mulţi Ani  !!!

NA MNOGAYA LETA !!!
Патриарх Максим е изпратил поздравление до
новоизбрания Румънски патриарх

Даниил


1993 (Blankenberge): Fraternite Orthodoxe: Archim. ATHENAGORAS (jetzt Bischof), Metropolit DANIEL (jetzt PATRIARCH), Diakon STEFAN (jetzt Protoiereij der BG-OK) inzensiert    1994 (MUENCHEN): Metropolit DANIEL (jetzt PATRIARCH) setzt Metropolit SERAFIM (Dr. Joanta) ein, Diakon STEFAN Gross (jetzt Protoiereij der BG-OK) betet Ektenie   1994 (MUENCHEN): Metropolit DANIEL (jetzt PATRIARCH) setzt Metropolit SERAFIM (Dr. Joanta) ein, Diakon STEFAN Gross (jetzt Protoiereij der BG-OK) liest den Apostel

 

www.patriarhia.ro

 

 

Не сме сами - Бог е с нас!

Автор Иван Константинов, dveri   
неделя, 29 юли 2007
Това заключение се налага в съзнанието, когато човек проследи реакциите на вярващите хора след освобождаването и завръщането на медиците от Либия. Личните благодарствените молитви не престават, както не преставаха и молитвите за тези измъчени хора, докато бяха в затвора в северноафриканската страна. Днес една възрастна софиянка казваше на една от медицинските сестри след молебена в "Св. Александър Невски": "Толкова се радвам, че ви виждам тук свободни! Знаете ли колко литургии съм записала за вашето здраве и освобождаване?! Колко съм се молила... И Бог чу молитвите ни!"

Без специално нареждане от Св. Синод или епархиите днес на много места в страната след св. литургия и в присъствието на богомолния народ бяха отслужени благодарствени молебени за освобождаването на медиците от затвора в Либия и завръщането им у нас.

И в катедралния храм "Св. Троица" в Русе след св. литургия, отслужена от викарния епископ Месимврийски Яков, Русенският митрополит Неофит заедно с викария и други духовници отслужи молебен и произнесе отеческо слово за този факт на великата Божия милост към нас, човеците.
 

Изявление
на
Св. Синод на БПЦ
във връзка с освобождаването на медиците

Автор Полина Спирова   

 

 

сряда, 25 юли 2007

 

 


...
Светата ни Църква, като възнася благодарение Богу, ще продължи да споменава имената на българските медици за укрепване на тяхната вяра, здраве, за душевно успокоение и благопреуспяване в бъдните дни.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ
и
Членове на Св. Синод

 

 

Големият приятел на Българската православна църква проф. д-р Ханс-Дитер Дьопман, дългогодишен преподавател в Хумболтовия университет в Берлин, изпрати следното съобщение във връзка с днешната национална новина и радост

 

Sapadno-i Srednoevropeiskata eparhiq:

Slava na Boga- balgarskite medici veche sa svobodni.

Tai kato Visokopreosvescteniqt mitropolit Simeon ne moge da vlese v telefonna vraska s vseki, mi naredi da vi saobstq:

Dnes vav vsichki hramove na Sapadno-i Srednoevropeiskata eparhiq da se isvarschi blagodarstven moleben
po sluchai osvobogdavaneto na balgarskite medici.

Na molebena da se pokanqt i posolskite slugbi.

Po tosi povod, ot imeto na mitropolit Simeon i ot imeto na vsichki carkovni obsctini, vikarniqt episkop Tihon ste napischi pismo koeto ste se isprati do Balgarskiq patriarh Maksim i Vanschno ministerstvo.

 

STANDARD:   Има Господ  -  свободни са! 

Митрополит Гавриил:
Когато всички други средства са изчерпани,
идва Божията помощ и утеха

Автор Илиана Александрова, Дария Захариева   

вторник, 24 юли 2007, 14:26

 

 

DIE  BERUEHMTESTEN  WUNDERTAETIGEN  IKONEN  DER  GOTTESMUTTER 

    

BATSCHKOVO-Kloster

TROYAN-Kloster

RILA-Kloster

in der Hl.Alexander-Nevski-Kathedrale in Sofia zum Gebet ab 12. Mai 2007
fuer die Gesundheit der infiszierten libyschen Kinder und die Freilassung der medizinischen Schwestern aus Bulgarien, die in Libyen unter Todesdrohung festgehalten werden  !!!

И заразените либийски деца бяха поменати в молитвите пред чудотворните икони...

12.05.07 (събота)
 
Prawoslawen
Paraklis
Orthodoxe Johannes Kapelle
 
KEVELAER
  
    Gebet um Hilfe der Gottesmutter auch in Kevelaer (beruehmteste wundertaetige Ikone im Norden Deutschlands) am 12. Mai 2007 !!!
всенародна молитва за сестрите:
Тя е част от мисията "Не сте сами" за спасяване на Валя, Валентина, Нася, Кристияна и Снежана.
 

Пловдивският митрополит Николай навършва днес 38 години
Автор Никола ПЕТКОВ   
четвъртък, 19 юли 2007, 12:47
Източник: Агенция Фокус

Най-младият български митрополит, управляващ най-голямата ни епархия, Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай навършва днес 38 години. Той е роден на 19 юли 1969 г. в София. Завършва Софийската духовна семинария и Духовната академия в столицата. През 1990 г. е постриган за монах във Враца от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Калиник. През 1993 г. е ръкоположен за йеромонах от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.


Известно време служи като ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария „ Св. Иван Рилски”. На 29 юни 1993 г. е възведен в архимандритско достойнство и става протосингел на Софийската Света митрополия. През 2001 г. е хиротонисан в епископски сан с титлата „Знеполски ” и изпълнява функциите на викарий на Софийския митрополит, Светейшия Български патриарх Максим. Тази година Знеполският епископ Николай е избран за Пловдивски митрополит с убедителна преднина , както при епархийския избор в град Пловдив, така и от членовете на Светия Синод на Българската Православна църква. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай е известен с последователното отстояване на позициите на Светото Православие и дълги години въпреки своята младост беше непримирим борец срещу разкола в БПЦ.На многая и благая лета Ваше високопреосвещенство!
Написано от
петко на 2007-07-19 18:27:57
По молитвите на св. Макрина, св. Дий и св. преп. Серафим Саровски, Бог да Ви дарува крепко здраве и дълго пастирско служение на православния български народ.

 

Църквите в Пловдив ще светят през нощта
Автор Сашка Пушкова, Дарик радио         http://www.PRAVOSLAVIE.bg  &n