to HOME page     WRITE YOUR E-MAIL to: ORTHODOX@MyChurch.com     TO our NEWS page

 

DIE  BERUEHMTESTEN 
WUNDERTAETIGEN  IKONEN  DER  GOTTESMUTTER 
AUS  BULGARIEN

    

BATSCHKOVO-Kloster

TROYAN-Kloster

RILA-Kloster

in der Hl.Alexander-Nevski-Kathedrale in Sofia zum Gebet
ab 12. Mai 2007 fuer die Gesundheit der libyschen Kinder
und die Freilassung der medizinischen Schwestern aus Bulgarien,
die in Libyen unter Todesdrohung festgehalten werden  !!!

И заразените либийски деца бяха поменати в молитвите пред чудотворните икони...

 

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е написал текста на тропар, посветен на идването на чудотворните икони на св. Богородица в София. Русенският митрополит Неофит е нотирал текста. Тропарът ще бъде изпълнен за първи път по време на литийното шествие с чудотворните икони от паметника на Цар Освободител до патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.
Песнопението е било одобрено от Св. Синод на негово заседание, проведено на 27 април.
Текстът на тропара е на църковнославянски. Предлагаме на читателите на „Двери” песнопението в превод на български:


„Днес благодатта на Св. Дух ни събра
под покрова на Пречистата Богомайка.

Средец, градът на Божията Премъдрост, стана съсредоточие на чудотворните икони – Рилската, Бачковската и Троянската.
 
По молитвите на Пресвета Богородица,
Христе Боже наш,
дарувай единство и благоденствие
 

на православния наш народ,
избавление на пленените,
мир и велика милост”.

Духовниците ще посрещнат чудотворните икони
на площад "Народно събрание"

Автор Полина Спирова   

сряда, 09 май 2007

Трите чудотворни икони от Бачковския, Рилския и Троянския манастир ще бъдат посрещнати от духовниците на БПЦ пред паметника на цар Освободител в столицата. Иконите, придружавани от висши духовници на БПЦ ще потеглят от своите манастири и ще пристигнат на площад „Народно събрание” в 17,30 ч. на 12 май.

С литийно шествие чудотоворните образи на св. Богородица ще бъдат пренесени до патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Всяка икона ще бъде носена до катедралата от четирима духовници. Начело на шествието ще вървят ученици от Софийската духовна
 семинария с кръст, хоругви  и слънца. Те ще бъдат следвани от свещеници с епитрахили и фелони, след тях дякони в пълно богослужебно облачение ще кадят пред иконите, носени от духовници и придружавани от архиереи. По време на литийното шествие семинаристите ще пеят тропара, специално написан за събитието, както и други Богородични тропари.

 

Негово Светейшество Българският патриарх Максим ще очаква чудотворните икони на специално издигната за случая платформа, изградена върху централното стълбище на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Там ще бъдат и синодалните архиереи и двама дякони, които ще участват в молебена. Трите икони ще бъдат поставени на специално изработени аналои, съобразени с големината и теглото им.

В подножието на платфорамата ще се събере и богомолния народ, който ще се присъедини към молитвите на духовниците.

В 18 ч. Негово Светейшество патриарх Максим и синодалните архиереи ще отслужат специално съставен за случая молебен, чрез който ще се изпроси Божията милост и благодат върху българските медицински сестри в Либия. Клирът и народът на БПЦ ще търси молитвеното застъпничество на Божията майка за избавлението на невинно страдащите медици. В една от молитвите на молебена се казва:

 

 „Господи  Иисусе Христе,
Който изведе св. ап. Петър от вериги и тъмница
и го запази невредим,
Сам Ти всемогъщи Господи,
милосърдно помилвай и освободи от тежкото заключение Твоите раби Кристияна, Нася, Валентина, Валя, Снежана и другите с тях,
молим Ти се,
Всемилостиви Спасителю, чуй и помилвай”.

 

 

За първи път събират
трите български чудотворни икони на св. Богородица в София


Автор Златина Иванова  
вторник, 24 април 2007

Трите най-известни чудотворни икони на св. Богородица в България ще пазят осъдените медицински сестри в Либия. За първи път в столицата ще се съберат на едно място най-прочутите ликове на Света Богородица. Светините ще бъдат докарани в храма  "Св. Александър Невски"  от Рилския, Бачковския и Троянския манастир на 12 май. Това реши Светият синод вчера. Той ще организира всенародна молитва за сестрите.

Тя е част от мисията "Не сте сами"
за спасяване на Валя, Валентина, Нася, Кристияна и Снежана.
Лично патриарх Максим ще отслужи от 18 ч на 12 май молебен за сестрите.

Трите икони никога не са се събирали на едно място за поклонение, нито пък са напускали границите на манастирите, които ги пазят.

Три лъча от трите манастира ще потеглят рано сутринта на 12 май. От Троянския манастир ще пристигне чудодейната "Пресветая Богородица Троеручица". В Рилската обител се пази най-малко познатата Богородица "Осеновица". Император Мануил I Комнин носил свещения й лик винаги със себе си, за да го закриля. Третата икона пристига от Бачковския манастир. За чудесата, които е сътворила, се носят легенди от десетилетия.

Веднага след като патриарх Максим отслужи молебена в 18.30 ч. ще започне и вечернята за миряните. На следващият ден, в неделя в 9.30 ч. патриарх Максим ще отслужи Света Божествена литургия. В пътя на светите икони, шествията ще бъдат придружени от десетки архиереи и висши духовници.

Рилската Богородица ще се съпровожда от Неврокопския митрополит Натанаил, Адрианополския - Евлоги, игумен на манастира и Велички епископ Сионий - ректор на софийскита семинария. Бачковската икона тръгва за София с Пловдивския митрополит Николай, Русенския - Неофит, Деволски епископ Теодосий и игуменът на манастира Архимандрит Борис. Троянската Троеручица пък ще се придружава под строга охрана от Ловчанския митрополит Гавраил, Плевенския митрополит Игнатий, Великотърновския митрополит Григорий и игумена - Мелнишки епископ Генадий. Хиляди християни ще се помолят за скорошното освобождаване на сестрите в Либия.

DarikNews
 

12.05.07 (събота)
 Prawoslawen Paraklis KEVELAER      You Are Not Alone

Gebet um Hilfe der Gottesmutter auch in Kevelaer
(beruehmteste wundertaetige Ikone im Norden Deutschlands)
am 12. Mai 2007
fuer die Freilassung der medizinischen Schwestern,
die in Libyen unter Todesdrohung festgehalten werden !!!

всенародна молитва за сестрите:
Тя е част от мисията "Не сте сами" за спасяване на Валя, Валентина, Нася, Кристияна и Снежана.

 

Gott unserer Väter, 
Der Du stets an uns nach Deiner Milde handelst,
nimm nicht von uns Dein Erbarmen;
vielmehr um ihrer Gebete willen,
führe unser Leben in den Frieden.
Gewähre raschen und beständigen Trost
Deinen Knechten und Mägden, o Herr,
wenn unser Geist verzagt.
Weiche nicht von unseren Seelen in der Trübsal,
kehre Dich nicht ab von unseren Herzen in Not,
… damit,  mit Dir vereint,  wir lobsingen
und verherrlichen Deinen allheiligen Geist.

Hoffnung, Schutz und Zuflucht der Christen,
Jungfrau Gottesgebärerin,  bitten wir,
verwandle in Freude die Trauer deines Volkes,
suche heim die Welt,  die dein Teil ist,
und stärke die Gläubigen !
Bitte für den Frieden des Erdkreises;
denn du bist unsere Hoffnung, Gottesmutter.

 

 

И заразените либийски деца бяха поменати в молитвите пред чудотворните икони

Автор Златина Иванова   

събота, 12 май 2007

Хиляди граждани се събраха пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” в София, за да се присъединят към молитвата за спасението на българските медицински сестри в Либия и да се поклонят пред трите чудотворни икони на Света Богородица от Рилския, Троянския и Бачковския манастир.

В 17.30 часа иконите бяха посрещнати на пл. “Народно събрание” от духовници от Българската православна църква. След това с литийно шествие чудотворните икони бяха пренесени до патриаршеската катедрала. През цялото време ученици от Софийската духовна семинария под ръководството на г-н Любомир Игнатов пееха тропара, специално написан за идването на чудотворните икони в София, както и други песнопения, посветени на Божията Майка.

В 18 ч. Негово Светейшество Българският патриарх Максим и синодалните архиереи отслужиха молебен за спасението на българските медицински сестри в Либия.


С ектениите на молебена, специално съставен за случая, духовниците се помолиха за спасението на медицинските сестри в Либия и палестниския лекар, както и за българския народ. Негово Светейшество спомена в молитвите си и заразените със СПИН невинни либийски деца. “Отправяме молитвен зов и изпросваме майчиното милосърдие на пресвета Богородица към невинните българските медицински сестри, тежко страдащи на чужда земя, за да получат в скоро време справедлива отсъда и да се завърнат на родна земя сред своите близки, за да бъде радостта им пълна”, каза патриарха в словото си.

На молебена присъстваха близки и роднини на осъдените на смърт български медици и палестинския лекар, представители на Международната хуманитарна мисия “Не сте сами”, на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

След словото на патриарх Максим иконите бяха внесени в патриаршеската катедрала, където всеки желаещ може да им се поклони. Цяла вечер храмът ще остане отворен. Иконите ще останат в “Св. Александър Невски” докато има желаещи граждани да им се поклонят.

Чудотворните икони бяха изнесени в столицата във връзка с отбелязването на 1100-та годишнина от Успението на свети цар Борис Покръстител, 54-годишнината от възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква, дните на Светите братя Кирил и Методий и инициативите за спасяване на осъдените ни медици в Либия. Те бяха пренесени до София с три бронирани автомобила.

Снимки: Александра Карамихалева

Хиляди чакат на опашка, за да се поклонят на иконите

Автор Диана Петрова, В. "Стандарт"    неделя, 13 май 2007

 

Софиянци са виждали какви ли не опашки. Но толкова голяма и несекваща върволица от жадни да зърнат иконите хора още никой не бе видял.
Колона от "Свети Александър Невски" до Паметника на Цар Освободител се изви още в събота вечерта, минути след като трите чудодейни икони на Богородица бяха внесени в храма.
Цяла нощ не спря върволицата от вярващи, които искаха да се поклонят на чудотворните икони. Колоната стигна от страничния вход на храма, покрай парламента до хотел "Радисън". За да влязат в храма, хората чакаха по 3-4 часа. Прииждаха неспирно. Пеша, с коли, с автобуси, от цялата страна. Такова чудо не съм виждал, разказа един от свещениците в "Св. Александър Невски". Само към три и половина през нощта опашката пооредя и можеше да се влезе след само 15-20 минути чакане. Още към 5 ч обаче колоната отново бе дълга над 100 метра. Заради сутрешната литургия поклонението спря между 7 и 9 часа. Тогава опашката се премести и стигна от централния вход на храма до ул. "Раковски". Имаше над 5 хиляди души. Дошлите в 6 часа влизаха в църквата едва към 11,30 ч.
Световна петиция за освобождаването на Валя, Валентина, Нася, Кристияна, Снежана, Ашраф и Здравко тръгна от храма. Хората се подписваха, докато чакаха.

Въпреки уморителното чакане инциденти почти нямаше. Само на няколко пъти имаше малко по-остри думи към хора, които се опитваха да прередят някого. Най-често спречкванията ставаха с възрастни хора, свикнали да ползват предимство. Но тъй като в опашката имаше стотици болни и инвалиди, майки с деца и възрастни хора, във вчерашния ден това нямаше как да стане. В редицата се забелязваха и доста известни хора, които съвестно чакаха реда си с часове. Сред тях бе водещата на "Море от любов" Наталия Симеонова. Ще чакаме, няма значение колко. Никога не се е случвало трите чудодейни икони да са на едно място, навиваха се последните в редицата. По-предвидливите носеха чадъри, с които да се пазят от адския пек. Заради необичайно топлото време седем души припаднаха. Състоянието на никого от тях не е сериозно и дори не се наложи да ги карат в болница. Но за всеки случай Бърза помощ сложи линейка край храма, която да дежури.

Трите чудотворни икони от Рилския, Бачковския и Троянския манастир ще останат в София до петък до 14 ч., съобщиха от канцеларията на Св. Синод. Иконите ще поемат към своите обители в петък в 18 ч.

Поради големия наплив от поклонници архиереите са решили да оставят иконите в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" още няколко дни.

И днес не секва потокът от богомолци, дошли да се поклонят пред чудотворните образи на Света Богородица.

 

Снимка: в. Стандарт

Политици и депутати се поклониха на трите чудотворни икони преди заминаването им
Автор Полина Спирова       събота, 19 май 2007

Вчера в 18 ч. трите чудотворни икони на св. Богородица от Рилския, Бачковския и Троянския манастир се отправиха за своите св. обители. Поклонението пред тях бе прекратено в 14 ч., за да могат духовниците да подготвят иконите за транспортирането им до манастирите.

Малко преди отпътуването на свещените изображения пред тях се поклониха депутати, политици и други държавни служители, които поради неотложните си ангажименти не са имали възможност да изчакат на опашката пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
 
Трите икони останаха в София повече от предвиденото от организаторите време. "Не сме очавали такъв интерес към иконите, коментираха духовници, - но се радваме, че българите търсят молитвеното застъпничество на Божията Майка".

БПЦ за първи път организира такова изнасяне на светини от манастирите за поклонение, но вероятно оттук нататък ще има и други такива събития.

"По време на турското робство монасите от Св. Гора са донасяли в поробените земи светини от Атон за поклонение от народа и по този начин са укрепвали вярата и силите на хората", коментира професорът от Солунския университет К. Нихоритис, който също искаше вчера да се поклони на иконите. "Времената и сега са трудни и е добре, че православната църква се връща към тази своя традиция", каза проф. Нихоритис.

 
В 4 сутринта Бог сбъдва молитвите
събота, 19 май 2007, 11:00
 

Източник: Стандарт

100 000 шепнеха пред иконите за здраве, любов и спасение на сестрите ни в Либия.

"За втори път съм на опашката, ще чакам отново колкото трябва, но искам да благодаря на Богородица." 19-годишната Наталия е от 11 ч пред храм-паметника "Св. Ал. Невски". Денят е 17 май, четвъртък, а часът - някъде след два. На опашката времето е спряло. Който се нареди, за да докосне трите чудодейни икони от Рилския, Троянския и Бачковския манастир, знае, че ще пълзи към тях поне 5 часа. Приел го е като пречистване. За Наталия обаче пречистването е двойно. Целунала иконите за първи път още в неделя призори, след като цяла нощ чакала реда си. Тогава помолила Богородица да спаси сестрите, да й даде здраве, да й помогне да си вземе изпитите и още нещо... да намери онази златна гривна, която пазела от баба си. От разсеяност ли, от невнимание ли, но преди месец скъпият спомен изчезнал. Наталия плакала, не смеела да каже на никого, особено на майка си, за да не я обвинят в небрежност. Сигурна била, че е вкъщи, някъде сред нещата й, но така й не я намирала. В четвъртък сутринта я видяла на пода до леглото си. Сякаш току-що била паднала. "Тогава си казах, че това е чудодейната сила на иконите", реди момичето и очите му се пълнят със сълзи. Затова решило да се нареди втори път - само за да благодари. Като Наталия тази седмица имаше хиляди. Силата на вярата обедини българите - така както го е правил досега може би единствено спортът. Половин ден от живота на желаещите да целунат трите чудотворни икони на Света Богородица минаваше в чакане. Хората на опашката станаха приятели. Бяха единни в молитвите си - първо за сестрите ни в Либия, после - за здравето и късмета на любимите си хора.

Колко българи от София и страната се поклониха на реликвите, никой не знае. Но по грубите сметки на "ВИП Секюрити", които не пожалиха сили и безплатно пазеха светините, може би са били към 100 000. На час минаваха около 300 души. Във всеки един миг от денонощието на площада не е имало под 1500 чакащи. В първите дни опашката бе двойна.

По ирония на съдбата точно хората, които през цялото време бяха най-близо до иконите, за да ги пазят - момчетата от "ВИП Секюрити", точно те не успяха да ги целунат. И да се помолят.
 

"Не ми е удобно да предредя хората, ако остане време, ще и аз ще се помоля", казва Илиян. Според хората от опашката най-удобното време да влезеш било 4 през нощта. Тогава колоната към светините вървяла най-бързо. С предимство хората пускали само бременни или крайно немощни. Трите икони - от Бачковския, Троянския и Рилския манастир, бяха събрани в храма като част от кампанията "Не сте сами" на "Стандарт", bTV и Дарик радио в събота, 12 май.
 

"Прекрасно e, че сте успели да ги докарате всички в София. Поздравявам ви за хубавата инициатива и ви благодаря от сърце", каза Дафина от София, която в сряда чакаше на опашка с гипсирана ръка. Почти всички миряни разказваха, че ще се помолят за здраве и за спасението на българските сестри. Почти никой не говореше за пари и богатство, само за здраве и щастие. "Какво друго да молим, всеки втори вече е болен от нещо. Искам всички да са добре, но и нещастните сестри да бъдат освободени", обясни Мария, жена на средна възраст.

"Вчера се наредих в 8 часа и влязох в 13,30. Сега чакам да се помоля за сестра си, че не е добре със здравето. Господ ми помага", редеше 75-годишната Любка. "Само за здраве се моля. Не за пари - за такива работи не бива да се молиш на Господ и Богородица. Здраве и нищо друго. Бог винаги ми е помагал за каквото съм му се помолила. Била съм на смъртно легло - закъсах с жлъчката, а сетне получих и възпаление на панкреаса. Месец и половина бях на системи в болницата на Чирков. Само молитвата ме спаси. Вече ме готвеха за операция и изведнъж възпалението ми изчезна." "Детето ми също беше на смъртно легло - и то оживя. Никой не можа да спре вярата, нито комунизма, нито нищо", разказва възрастната жена.

Нейна съседка по опашка пък подхвана своята история. "Бях на 18 години, когато ми се яви Богородица насън. Даде ми шоколадов бонбон. Детска работа, смешна, но на другия ден си взех изпита", обяснява 60-годишната Мария. "Оттогава вярвам. Вярата ми помогна много, две-три тежки операции прекарах. После пък майка ми беше в болница. Молихме се край леглото й. Тя твърдеше, че виждала Богородица на перваза на прозореца. Щом й сложиха системите и спря да я вижда. Но се оправи и живя още 5-6 години", завършва разказа си тя. Голямата част от молещите се бяха предимно възрастни хора, и то жени. 63-годишната Виолета сподели: "Молих се за сестрите, за България, за българския народ. Да дадат Господ и Света Богородичка да помогнат на всички ни, че е трудно време."
 

Млади майки също се поклониха на Богородица заедно с бебетата си. "Опитахме вчера да дойдем, но имаше нервни баби, които не ни пуснаха. Днес (сряда - б. а.) обаче бодигардовете ни вкараха. Помолихме се да са ни здрави децата и да сме щастливи всички", каза едната от тях.
 

Други майки бяха довели и двете си деца - момче на 7 г. и момиче на 8 г., а малките им братче и сестриче държаха в ръце.

"Много сме щастливи, че иконите са тук, и ги целунахме. Баткото и каката също прихванаха от вярата - поповете, които бдят до иконите, ги научиха как правилно да се кръстят", обясняваха те. На Ивайло му хрумна, че иска да бъде звезда. "Да играя в киното", уточни той. Но не измолил това от изображенията на Божията майка, а поискал да е здрав. Приятелката му Кристина отвърна на питането мъдро: "Има време, ще видим." И Ивайло, и Кристина стискаха здраво в ръцете си копия на Бачковската Богородица.
 

"Вярвам в иконите - обясни мъж на средна възраст, - човек може да има много неща, но липсва ли му вяра, не може да постигне нищо. Аз идвам да измоля здраве за съпругата си, която не е добре със сърцето и на тази жега не е разумно да чака толкова часове."

"Преди 20 години ходих в Троянския манастир - разказа учителка по български език, - помолих се за две неща. И двете се сбъднаха, колкото и да бяха невероятни. Сега нямам някакви кой знае какви желания. Само аз и детето ми да оздравеем. И двете имаме намалено количество кръвни телца и мислех да ходя поотделно и до трите манастира. Тази инициатива обаче е идеалната възможност за хора като нас, които нямат време и пари, за да отидат до тях." "Бабини деветини са това за невероятните желания, дето уж били изпълнени - отсича тийнейджърка с неопределен цвят на косата, - чак такива чудеса се съмнявам да стават, но аз дойдох за всеки случай, да се помоля да завърша успешно училище, че хич не ми се повтаря."
 

То само с молби не става, подхвърлят ехидно околните възрастни хора. Но мигновено се сещат, че са близо до храм, и мястото едва ли е подходящо за спорове. Те са убедени, че всеки търси сам своя път към мечтата си. И разпалено обясняват, че молитвата пред чудотворните икони е най-краткият й път до Бога.

Bulgarian Orthodox Dioecese of Western- and Central Europe
TO HOME page     WRITE e-mail to: