To HOME page     WRITE YOUR E-MAIL to: protostefan@gmx.at     TO our NEWS page

Вторник, 02 Октомври 2012 12:55
Автор: Двери

На 29 септември във Виена се проведе Първата всеправославна среща на младежите в Австрия, организирана от Конференцията на православните епископи за Австрия. Форумът се състоя в Църковния педагогически институт във Виена и в него взе участие и Константийският епископ Антоний, викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

Началото на срещата бе поставено със света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Арсений, митрополит за Австрия и Екзарх на Унгария и Средна Европа на Вселенска патриаршия, в съслужение с Константийския епископ Антоний и свещенослужители от Вселенската, Руската, Сръбската, Румънската, Българската патриаршии и Чешката и Словашката архиепископия. На богослужението присъстваха всички участници във всеправославната младежка среща, както и ръководството на Църковния педагогически институт.

След светата Литургия започнаха работните срещи на участниците. Енорийският свещеник и председател на Българската църковна община Св. Иван Рилски във Виена, свещеноиконом Иван Петкин, бе лектор в работната група Изповед или Психотерапия. Другите работни групи запознаха участниците с иконописта в православната църква, църковната музика, ценностите на християнското семейство.

Участниците в работните срещи споделиха, че са изпитали духовно удовлетворение от дейността на форума. Решението на Конференцията на православните епископи за Австрия е срещите на младежите във Виена да станат ежегодни.

На 30 септември епископ Антоний оглави светата Литургия в храма на Българската църковна община Св. Иван Рилски във Виена в съслужение с свещеноиконом Иван Петкин и протоиерей Ерих Холубек.
Храмът бе изпълнен с богомолен народ, който бе дошъл да насити душите си с невеществената храна, която никога не оскъднява Словото Божие. След богослужението епископът се срещна с църковното настоятелство при храма, заедно с които обсъдиха бъдещи инициативи на църковната ни община в австрийската столица.

 

Bulgarian Orthodox eparchy of Western- and Central Europe

TO HOME page     WRITE   to protostefan@gmx.at